Szijjártó durva külföldi beavatkozásokat vizionál a választásokon

Szijjártó durva külföldi beavatkozásokat vizionál a választásokon

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 28-án. MTI/Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ami még a következő időszakban szerintem várható, azok a nagyon durva külföldi beavatkozások a magyar választási folyamatba, annak kampányába és annak reménybeli kimenetelébe – idézi a 24.hu Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a Megafon Központ csütörtöki rendezvényén elhangzott szavait.

A külügyminiszter szerint nem véletlen, hogy most talán először közvetítették az Európai Bíróság ítélethirdetését élőben, és „egy magyar nyelvet nagyon-nagyon távolról ismerő, ezért aztán jól hallhatóan nem beszélő ember, a világ legszánalmasabb módján próbál felolvasni valamit magyarul, amit nyilván néhány magyar EP képviselő meg think-tank, meg nem tudom én micsoda, fonetikusan elmondott neki, leírta, elpróbálták”.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint „finoman megfenyegette” volna a nagyköveteket, úgy fogalmazott: „Én nem finoman megfenyegettem őket, hanem elég keményen elmondtam, hogy mi várható. Tehát kikérem magamnak, hogy bárkit, bárkivel finoman beszéltem volna ebben a kérdésben. Én világosan elmondtam, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, meg van egy szuverén ország, ahol ők egy másik ország képviselői”.

Szijjártó nehezményezte, bár küldött az EBESZ-nek meghívó levelet, hogy jöjjenek és figyeljék meg a választásokat, majd azon ironizált, hogy nagy a nyomás az olasz vezetőn, és majd idejön „a világ összes megfigyelője plusz tíz. Tehát ennyit szeretnének idehozni Magyarországra, mert ennyi kell, hogy megfigyeljék a választást. De jöjjenek, figyeljék meg, de az, akinek ez a dolga”. 

– Egy nagykövetnek, meg egy nagykövetségi alkalmazottnak itt Budapesten az nem dolga, hogy platformokat alakítson, aztán járkáljon a szavazókörökbe, meg elmondja a véleményét arról, hogy szerinte itt mi hogy jó, meg mi nem jó – tette még hozzá. 

– Magyarok vagyunk, és nem hülyék. És az, hogy valaki ilyen bokszzsáknak nézze Magyarországot, hogy fölkel aztán elkezdi reggel püfölni, mert éppen nincs jobb dolga, és mond mindenfajta dolgokat, ennek vége, ennek vége – vélekedett a külügyminiszter.