Fidesz-közeli szervezeteknél landol a gödiek pénze

Fidesz-közeli szervezeteknél landol a gödiek pénze

A gödi Samsung gyár (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon úgy néz ki, hogy a Samsung Gödtől elvont adóforintjaiból Fidesz-közeli szervezetek jártak jól. És még így sem tudni, hová lett pár milliárd forint – állítja feltáró írásában a Népszava. 

Emlékeztetőül: az Orbán-kormány 2020-ban alkotta meg „a különleges gazdasági övezet” fogalmat, ami lehetőséget teremtett arra, hogy eltérítsék a kiemelkedő árbevételű cégek helyi iparűzési adóját. Ennek lényege az: amit addig a település kasszájába fizetett be a legnagyobb adózó, azt a kabinet átirányítja a megyei önkormányzathoz. Az új szabályozás első tesztalanya Göd lett, épp azután, hogy a korábbi fideszes városvezetést 2019-ben leváltotta az ellenzéki összefogás, amely nem volt annyira elnéző az Orbán-kormánynak oly fontos, de a lakosság körében egyre nagyobb aggodalmat kiváltó Samsung-beruházással szemben. Itt léptették életbe azt a szabályt: a Samsung helyi adóit nem Göd, hanem a fideszes többségű Pest megyei önkormányzat kapja. Göd – miközben nyakán maradt a szennyező akkugyár, amelyről egyebek mellett itt írtunk – elvesztette éves adóbevételének cirka felét.

Nem kevés pénzről van szó – jegyzi meg a terjedelmes feltáró írást közlő Népszava. A Samsung SDI évek óta az ország második legnagyobb árbevételű cége a győri Audi mögött. A dél-koreai vállalatnak 2022-ben az előző évi árbevételét megduplázva 1631 milliárd forint árbevétele volt, tavaly pedig 2310. 

A Pest megyei önkormányzat a Népszava kérdésére azt közölte, hogy a Gödről hozzájuk átirányított iparűzési adóból 2020-ban – az adóelterelés szempontjából még nem teljes évben – 627 milliós bevételre tettek szert. 2021-ben csaknem meghatszorozódott az összeg: 3,5 milliárdot zsebeltek be. Ez 2022-ben ugyan 2,9 milliárdra esett vissza, de tavaly már a 2021-es összeg csaknem kétszerese, 6,9 milliárd forint folyt be a Pest megyei kasszába, így négy év alatt 9sszesen nagyjából 14 milliárd forintot kaptak. 

Abban már kevésbé mutatkozott közlénynek az önkormányzat, hogy mire költötték el a teljes összeget. 

Pest Megye Közgyűlése még 2020-ban alkotta meg a különleges gazdasági övezettel kapcsolatos támogatási szabályokat. Eredetileg négy alapot hoztak létre: a településfejlesztésit, a gödi útfenntartási és -fejlesztésit, a gödi zöld-fenntarthatóságit és a civil támogatási alapot. A civil alap szétosztására eddig hét pályázatot írtak ki. A Népszava kérésére megküldött táblázatokból az derül ki, hogy a Samsung iparűzési adójából a hét pályázaton kiosztott 2,4 milliárdból összesen több mint 460 milliót kaptak olyan térségi civil szervezetek, amelyek kormánypárti kiadványokat állítanak elő, vagy a Fideszhez köthető rendezvényeket szerveztek. A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány például egymagában 156,7 milliót kapott, volt olyan pályázati kör, amikor négy pályázatuk is nyert. 

A Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez köthető alapítvány exelnöke, Benkovics Boglárka egykor ügyvédjelölt volt Tuzson egykori ügyvédi irodájában, jelenlegi elnöke Benkovics László, aki a Gödi Tükörkép főszerkesztője. Jutott pénz a város jelenlegi – névleg független, de valójában Fidesz-támogatású polgármestere – Kammerer Zoltán Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítványának is. Négy pályázaton összesen 57,3 millió forintot kapott gyereknapra, nyugdíjas karácsony szervezésére és „közösségi vitaanyag” készítésére. A szintén kormánypártiként számontartott 0627.hu oldalt kiadó Dunakanyar Média Alapítvány összesen 88 milliót gyűjtött be. Az újbudai fideszes képviselő, Molnár László által vezényelt Aktív Dunakanyar kétszer nyert, falunapra és történelmi mozgókiállításra.  A Jelen Vagyok Tehetséggondozó Egyesület összesen 63,6 millió forintra tett szert.  Az alapítvány vezetője Csabai Márk, Tuzson Bence választási körzetének sajtószóvivője.

Az eltérített adóból visszakapott Göd is, mert a fideszhez köthető új polgármester kiegyezett Szabó Istvánnal, a Pest megyei közgyűlés kormánypárti elnökével egy 1,5 milliárd forintos plusz támogatásban. A város 2020-tól 2023-ig terjedő négy évben összesen 7,9 milliárd forintot kapott a Pest megyei önkormányzat szerint. De ha így van, vagyis a  teljes 14 milliárdból Göd kapott 7,9 milliárdot, a Pest megyei önkormányzat pedig cirka 1,7 milliárdot, és csak a civil pályázatokra elment 2,4 milliárd is, akkor is: hiányzik még úgy kétmilliárd forint. De akkor hol a pénz? – kérdi a Népszava, de erre választ nem kaptak.