Forró nyár után forró ősz jöhet az egészségügyben: tovább terhelnék a dolgozókat

Forró nyár után forró ősz jöhet az egészségügyben: tovább terhelnék a dolgozókat

Takács Péter (Fotó: Magyar Orvosi Kamara/Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős mértékben rontaná orvosok munkafeltételeit a kormány, amelynek eszköze ezúttal az ügyeleti idővel kapcsolatos szabályok átalakítása – derül ki abból az augusztus 29-i keltezésű hírlevélből, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége küldött szét a szervezet tagságának és ami lapunkhoz is eljutott.

A levél szerint Takács Péter államtitkár augusztus 15-én egy jogszabály-módosítás tervezetet küldött meg a kamara részére véleményezésre, amely – a MOK elnökségének olvasata szerint – a dolgozók tovább terhelésével akarja biztosítani a kórházak működését, nagy mértékben rontaná az egyéni és kollektív munkavállalói érdekérvényesítés jogi lehetőségeit.

A javaslat szerint – legalábbis ez derül ki a levélből – a kormány a havi kötelező ügyeletek számát 2-ről 6-ra emelné, ezzel gyakorlatilag kiüresedne az önként vállalt többletmunka fogalma. Ez valóban súlyos érvágás lenne az orvostársadalom számára, mivel eddig ez – vagyis a többletmunka-szerződések kilátásba helyezett felmondása – volt az egyik, ha nem a legfontosabb ütőkártya a kamara kezében, amikor a kormánnyal tárgyalt.

Az ügyeleti idő az elképzelések szerint a jövőben érdemben nem gyarapítaná a nyugdíjhoz számított időt, a pihenőidőre nem járna bér, és a munkáltató „presszionálhatná” az ügyelet vállalására a nyugdíjas, a várandós, vagy a gyermeküket egyedül nevelő orvosokat. Mindezek mellett az új szabályozás lehetővé tenné azt is a munkáltató számára, hogy a 11 órás kötelező pihenőidőt 8 órára csökkentse, így egymást követő hétköznapokra is kötelezően előírhatna ügyeletet. Egyúttal pedig törölnék azokat a garanciákat, amelyek eddig szabályozták az ügyeleti túlmunka mértékét, korlátait.

– Ha ez a módosítás életbe lép, akkor nem marad olyan eszköz a kezünkben, amivel bármilyen hátrányos intézkedés (pl. orvosok és szakdolgozók katonákhoz hasonló átvezénylése) ellen együttesen hatékonyan fel tudunk majd lépni. Ugyanígy a bérek értéktartását sem tudjuk a továbbiakban kiharcolni – írják a levélben, amely szerint a javaslat ellentétes az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Európai Unió bíróságainak korábbi döntéseivel, iránymutatásával. – A jogszabály-módosítási tervezetből kirajzolódó koncepció alapján azt vélelmezzük, hogy az egészségügyi államtitkárság nem megfelelően tájékozott az egészségügyi dolgozók és a gyógyítás helyzetével kapcsolatban, nincs tisztában a munkavállalók motivációjával. Mindezek következtében nem méri fel reálisan, hogy milyen károkat okozna a terve elfogadása a teljes magyar ellátórendszernek, ezáltal a magyar állampolgároknak – fogalmaztak.

A levél szerint a MOK elnöksége már jelezte Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy a javaslatot elfogadhatatlannak tartják és ennek visszavonását fogja kezdeményezni Álmos Péter MOK-elnök a tárcavezetővel való személyes egyeztetésen szeptember 2-án.

A tervezetről korábban lapunk is értesülést szerzett, ezért a múlt héten megkerestük a Belügyminisztériumot, válasz azonban nem érkezett. 

A MOK elnökségének hírlevele: