Gép van, ember nincs: nem nyitott ki a kiskunhalasi járványkórház

Gép van, ember nincs: nem nyitott ki a kiskunhalasi járványkórház

A Kiskunhalasi Mobil Járványkórház 2021. november 14-én. (Fotó: Bányai Gábor hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Kásler Miklós november 10-i keltezésű, hétfőtől érvényes utasítása szerint meg kellett volna nyitnia a Kiskunhalasi Mobil Járványkórháznak, ez cikkünk megjelenéséig nem történt meg – értesült lapunk több forrásból. Informátoraink – akik nevük említésének mellőzését kérték – azt megerősítették, hogy az eszközök és gépek elegendő mennyiségben rendelkezésre állnak, így technikai akadálya nincs annak, hogy az intézmény ismét betegeket fogadjon, ugyanakkor a nyitásra vonatkozó minisztériumi utasítás egyelőre nem érkezett meg. Ennek oka kizárásos alapon az, hogy egyelőre nincs elég szakember.

Korábban a Civilhetes nevű portál írt arról, hogy a gépeket elhordták más kórházakba. Erre reagálva Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kórház igazgatójától kért fotókkal a Facebookon cáfolta az értesülést. Forrásaink szerint a Bányai által megosztott képek a valóságot tükrözik: csak gépek és ágyak vannak, nincs mellettük sem orvos, sem ápoló. Megtudtuk azt is, a személyzet sajnálatos módon nemcsak a fotókról hiányzik, a valóságban sincs elegendő hadra fogható ember.

A miniszteri utasítás – amelyről elsőként a Magyar Hang számolt be – egyébként rögzíti, hogy az intézményeknek jelezniük kell az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) felé, ha humánerőforrás-problémáik lennének, amit központi intézkedésekkel igyekeznek orvosolni. (Az aktuális személyi feltételekről az OKFŐ-nek hetente kell jelentenie az Emmi felé, az első jelentést november 10-én kérte a minisztérium.) Forrásaink a jelekből ítélve azt feltételezik, hogy a halasi járványkórház kapcsán egyelőre nem sikerült megoldást találni a humánerőforrás-hiányra.

Lapunk hivatalos úton is érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) és a Kormányzati Tájékoztatási Központnál. Arra voltunk kíváncsiak, mi a központi magyarázat azon kérdésekre, hogy miért nem nyitott még meg a kiskunhalasi járványkórház, hány ember – orvos, ápoló hiányzik –, illetve hogy vezényléssel sikerül-e nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is megoldást találni a felmerülő humánerőforrás-problémákra. Válasz cikkünk megjelenéséig nem érkezett. Amint kapunk reakciót, frissítjük cikkünket, vagy egy másik írásban tesszük közzé a válaszokat.

A már említett miniszteri utasításból egyébként legalább részben, az intenzív osztályok vonatkozásában kisilabizálható, hogy a kormány hány emberrel számol. A dokumentum szerint intenzív osztályon húsz ágy esetén legalább egy szakorvosnak, egy orvosnak és öt ápolónak kell szolgálatot teljesítene egy műszakban. A műszakok jellemzően 12 órásak, ám a pihenőidő alapszintű biztosítása miatt legalább négyműszaknyi embernek kell rendelkezésre állnia, ami húsz ágy esetén minimum négy szakorvost, 4 orvost és 20 szakápolót jelent 20 ágyanként.

Kásler utasításának melléklete pedig intézményi szinten rögzíti, hol hány ágyat és ezen belül hány intenzív ágyat kell koronavírusos betegek kezelésére fenntartani. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház és mobil járványkórház összesen 96 normál és 11 intenzív covidágy üzemeltetésére kötelezett.