Gép van, ember nincs: nem nyitott ki a kiskunhalasi járványkórház

Gép van, ember nincs: nem nyitott ki a kiskunhalasi járványkórház

A Kiskunhalasi Mobil Járványkórház 2021. november 14-én. (Fotó: Bányai Gábor hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Kásler Miklós november 10-i keltezésű, hétfőtől érvényes utasítása szerint meg kellett volna nyitnia a Kiskunhalasi Mobil Járványkórháznak, ez cikkünk megjelenéséig nem történt meg – értesült lapunk több forrásból. Informátoraink – akik nevük említésének mellőzését kérték – azt megerősítették, hogy az eszközök és gépek elegendő mennyiségben rendelkezésre állnak, így technikai akadálya nincs annak, hogy az intézmény ismét betegeket fogadjon, ugyanakkor a nyitásra vonatkozó minisztériumi utasítás egyelőre nem érkezett meg. Ennek oka kizárásos alapon az, hogy egyelőre nincs elég szakember.

Korábban a Civilhetes nevű portál írt arról, hogy a gépeket elhordták más kórházakba. Erre reagálva Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kórház igazgatójától kért fotókkal a Facebookon cáfolta az értesülést. Forrásaink szerint a Bányai által megosztott képek a valóságot tükrözik: csak gépek és ágyak vannak, nincs mellettük sem orvos, sem ápoló. Megtudtuk azt is, a személyzet sajnálatos módon nemcsak a fotókról hiányzik, a valóságban sincs elegendő hadra fogható ember.

A miniszteri utasítás – amelyről elsőként a Magyar Hang számolt be – egyébként rögzíti, hogy az intézményeknek jelezniük kell az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) felé, ha humánerőforrás-problémáik lennének, amit központi intézkedésekkel igyekeznek orvosolni. (Az aktuális személyi feltételekről az OKFŐ-nek hetente kell jelentenie az Emmi felé, az első jelentést november 10-én kérte a minisztérium.) Forrásaink a jelekből ítélve azt feltételezik, hogy a halasi járványkórház kapcsán egyelőre nem sikerült megoldást találni a humánerőforrás-hiányra.

Lapunk hivatalos úton is érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) és a Kormányzati Tájékoztatási Központnál. Arra voltunk kíváncsiak, mi a központi magyarázat azon kérdésekre, hogy miért nem nyitott még meg a kiskunhalasi járványkórház, hány ember – orvos, ápoló hiányzik –, illetve hogy vezényléssel sikerül-e nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is megoldást találni a felmerülő humánerőforrás-problémákra. Válasz cikkünk megjelenéséig nem érkezett. Amint kapunk reakciót, frissítjük cikkünket, vagy egy másik írásban tesszük közzé a válaszokat.

A már említett miniszteri utasításból egyébként legalább részben, az intenzív osztályok vonatkozásában kisilabizálható, hogy a kormány hány emberrel számol. A dokumentum szerint intenzív osztályon húsz ágy esetén legalább egy szakorvosnak, egy orvosnak és öt ápolónak kell szolgálatot teljesítene egy műszakban. A műszakok jellemzően 12 órásak, ám a pihenőidő alapszintű biztosítása miatt legalább négyműszaknyi embernek kell rendelkezésre állnia, ami húsz ágy esetén minimum négy szakorvost, 4 orvost és 20 szakápolót jelent 20 ágyanként.

Kásler utasításának melléklete pedig intézményi szinten rögzíti, hol hány ágyat és ezen belül hány intenzív ágyat kell koronavírusos betegek kezelésére fenntartani. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház és mobil járványkórház összesen 96 normál és 11 intenzív covidágy üzemeltetésére kötelezett.

Szent reformátor volt

Szent reformátor volt

Sopronkőhidán 75 évvel ezelőtt végezték ki Kiss Szaléz ferences szerzetest. A koholt vádak szerint szovjetellenes terrorcsapatot irányított Gyöngyösön, és összeesküdött Habsburg Ottó trónra juttatásáért.

Karácsonyi akció!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Áchtung Baby