Kásler utasításba adta: a kórházi ágyak húsz százalékát kell kiüríteni

Kásler utasításba adta: a kórházi ágyak húsz százalékát kell kiüríteni

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (Fotó: Kásler Miklós/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyságrendileg akkora kórházi kapacitás felszabadítását rendelte el a súlyos koronavírusos betegek részére Kásler Miklós november 15-től, amekkorára a harmadik hullám csúcsán volt szükség – derül ki az emberi erőforrások miniszterének (20/2021. XI.10.) számú egyedi utasításából, amely lapunkhoz is eljutott. A november 10-i keltezésű dokumentum rögzíti, országszerte az államilag finanszírozott 60 465 kórházi ágyak húsz százalékát, 12 093 ágyat kell biztosítani súlyos koronavírusos betegek számára. Ezen helyek tíz százaléka, 1209 ágy ITO-n, vagyis az intenzív osztályokon kell, hogy rendelkezésre álljon.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzésekor, március végén és május első felében volt csúcson az egészségügyi ellátórendszer terhelése, akkor 12 ezer körül volt a kórházban ápoltak száma, közülük másfél ezren feküdtek intenzív osztályon és igényeltek gépi lélegeztetést.

Kásler Miklós utasítása szerint november 15-től az ápolást igénylő koronavírusos betegeket országszerte 30 kórház, klinika fogadja, ebből hét a fővárosban található. De ismét megnyitja kapuit a kiskunhalasi mobil járványkórház is. A dokumentum mellékletében található táblázatban megyei bontásban is fel vannak sorolva a covidellátásra kötelezett intézmények és telephelyek a sima, valamint intenzív ágyszámokkal. Ebből kiderül, hogy mint a korábbi járványhullámok idején, úgy most is főként a megyei központi kórházak és az orvosi egyetemek klinikáira hárul a legnagyobb feladat.

A mostani utasítás fontos pontja, hogy az egészségügyi szolgáltatók újranyitásával kapcsolatos, májusban hozott rendelkezéseket visszavonta a miniszter. Ennek értelmében november 15-től az azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozásokat el kell halasztani, illetve ismét leállnak a szűrővizsgálatok.

A miniszteri utasítás mindezen döntések mellett felsorolja, mely intézmények láthatják el a koronavírussal fertőzött gyermekeket, illetve a dialízis (művese) kezelésre szoruló covidosokat. Rögzíti továbbá, hogy intenzív osztályon húsz ágy esetén legalább egy szakorvosnak, egy orvosnak és öt ápolónak kell szolgálatot teljesítene egy műszakban. Amennyiben kapacitáshiány merülne fel, azt a megyei irányító kórházaknak, illetve a fővárosi centrumkórházaknak haladéktalanul jelezniük kell az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) felé, amely intézkedik a szükséges átvezénylésről. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a humánerőforrás hiányával és a kirendelésekkel kapcsolatban első ízben már november 10-én tájékoztatást kért az OKFŐ-től, amely ezt követően heti rendszerességgel köteles jelentést tenni a helyzetről az emberi erőforrások miniszterének.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.