Gulyás azt mondta, Kissingerrel ért egyet

Gulyás azt mondta, Kissingerrel ért egyet

Gulyás Gergely távozóban a Kormányinfóról 2023. március 23-án. (Fotó: Magyar Hang/Bodacz Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem jó ötlet a háború vége előtt az egyik felet háborús bűnössé nyilvánítani, mert az nem kedvez a békekötésnek – ismételte el Gulyás Gergely mindazt, amit korábban Orbán Viktor is mondott a Bildnek. A miniszter elmondása szerint ebben Henry Kissingerrel ért egyet, aki egyébként nemrég lett százéves. A 444 arról érdeklődött, Orbánnal ért-e egyet, vagy Novák Katalinnal, aki aláírt egy dokumentumot arról, hogy háborús bűncselekmény az ukrán városok bombázása. Gulyás kijelentette, már a legelején elítélték az orosz agressziót, ahogy Bucsa kapcsán megvitatták már azt is, hogy mit gondolnak emberek megkínzásáról, meggyilkolásáról, a háborús pusztításról. Hozzátette, akik ilyeneket követnek el, azoknak bíróság elé kell állniuk, ahogy azoknak szintén, akik a parancsot adták. De szerinte a háború vége előtt nem hirdethetjük ki az egyik félről, hogy háborús bűnös.

Oroszország eközben Magyarországot is barátságtalan államként tüntette fel – vetette fel a 444. Oroszország szempontjából van egy vele ellenséges katonai tömb, a NATO, ennek mi a tagjai vagyunk, ennek köszönhető a minősítés, hogy barátságtalan állam vagyunk – válaszolta Gulyás Gergely. A portál érdeklődött annak kapcsán is, hogy Sándor Fegyir még mindig nem tudott ukrán nagykövetként munkába állni. Mindezt annak ellenére, hogy ráadásul magyar emberről van szó. – Ha ez a kérdés viccnek számít, akkor nem rossz, ha nem, akkor komolyan vehetetlen – reagált Gulyás. Közlése szerint semmi köze nincs egy nagykövet kinevezésének ahhoz, hogy magyar felmenőkkel rendelkezik-e vagy sem.

Mennyire komolyan vehető, hogy a magyar kormány békepárti lenne, miközben rendszeresen kapcsolatban van orosz kormánytagokkal? Gulyás elmondása szerint nagyon mély meggyőződéssel békepártiak. Annak drukkolnak, hogy a lehető leghamarabb béke legyen, valamint hogy a nemzetközi jog korábbi állapotában helyre álljon (itt nyilván az ukrajnai egyes területek státuszára gondolt), de szerinte a kettő között egyelőre konfliktus van. A 444 felvetette azt is, hogy Georg Spöttle kijelentései szerint az oroszoknak drukkol, és tervez is a háborúról tudósítani. Spöttle pedig korábban a Fidesz jelöltje volt. Gulyás szerint sok önkormányzati képviselője volt már a Fidesznek, olyanok is, akikre nem szívesen emlékeznek – például a kilencvenes évekből. A miniszter arra nem kívánt válaszolni, rendben van-e, ha Spöttle valóban az oroszoknak drukkol.

Felmerült az is, hogy nemrég orosz kormánytag Magyarországon járt, miközben uniós tagállamban a háború kezdete óta nem. A miniszter szerint ez azért történt, mert WHO-tanácskozás volt Magyarországon, Oroszország pedig tagállam. Továbbá az Egyesült Államokban is nyilván jártak oroszok, mert ott is vannak nemzetközi szervezetek – tette hozzá. És mi a helyzet az ukrán vezetőkkel? Gulyás szerint őket is várják szívesen.