Gulyás Gergely: Ha van több vakcina, nyilván lehet választani

Gulyás Gergely: Ha van több vakcina, nyilván lehet választani

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendhagyó felállásban indult a csütörtöki kormányinfó, Szentkirályi Alexandra betegsége miatt. Kovács Zoltán segítette ezúttal Gulyás Gergelyt, aki beszámolt a kormány szerdai üléséről. A járványügyi helyzettel foglalkoztak, áttekintették a friss adatokat. Lassan minthogyha a friss fertőzöttek száma csökkenne, de ez hektikus, nem mondhatjuk, hogy túl vagyunk a csúcsponton, mondta a miniszter. De szerinte lassan már csökkenni fognak az adatok.

Az operatív törzs javaslatára döntöttek arról, hogy január 11-ig egy hónappal meghosszabbítják a korlátozásokat. A kormány december 21-én dönt majd arról, hogy a karácsonyi időszakra milyen szabályok vonatkozzanak. Mindenki szeretné, ha a családok együtt lehetnének, de a legfontosabb, hogy a vírus terjedése lassítható legyen, mondta. Szilveszterkor nem lesz változtatás, este nyolctól kijárási tilalom, illetve tízfős létszámkorlát lesz érvényben. A nagy összejövetelek több hetes védekezés eredményét tennék semmissé, jegyezte meg Gulyás. Az oltások esetében mind az öt programban részt veszünk, tanulmányozzuk az orosz oltóanyagot, de a kínait is. Aki tud, regisztráljon előzetesen a vakcinára, kérte a politikus. Az oltási tervet az operatív törzs készíti el, első körben a védekezésben résztvevők kaphatják majd meg. Csütörtökön elkezdődik a levelek kiküldése, a nyugdíjasok papíralapon is tudnak regisztrálni.

A kórházban ápoltak száma nem nőtt, a szabad lélegeztetőgépi kapacitás is megnyugtató Gulyás szerint, kétharmadnyi gép szabad jelenleg. Úgy tűnik tehát, hogy az egészségügy képes ellátni a nyomást, emiatt szeretnének köszönetet mondani az egészségügyben dolgozóknak.

Gulyás kifejtette, a nyugdíjasokról ugyan van az államnak névsora, de arról, hogy ki milyen krónikus betegséggel rendelkezik, kinek mennyire fontos az oltás, nem, így kér mindenkit a regisztrációra. Megjegyezte, szerdán az ötödik legtöbbet tesztelő ország voltunk a sorban. A miniszter megjegyezte, tudják, hogy nem könnyű ilyen súlyos kijárási szabályokat két hónapon át betartani, de erre kérnek mindenkit, mert így tartható kézben a járványhelyzet.

Az európai uniós csúcson a politikus szerint győzelmet lehet majd elkönyvelni, Gulyás szerint a magyar-lengyel célok teljesülhetnek. E térenazért megoszlanak a vélemények, miután a magyar kormány kritikusai is úgy látják, hogy az ő szándékuk érvényesült. A jogállamisági kritériumokat a jövőben is vizsgálhatják, de nem most azonnal. Gulyás szerint ez a vita továbbra is fennmarad, de nem most használják fel Magyarország és Lengyelország sarokba szorítására - fogalmazott.

Egyre szaporodnak a kárpátaljai magyarokat érő atrocitások, vetette fel kérdésében a Magyar Nemzet néven megjelenő lap. Gulyás Gergely erről kifejtette, koncepciós pereket indulnak magyar politikai vezetők ellen, az egész pedig a nyelvtörvénnyel indult. Erőszakos fellépés is történt magyar párt székházával szemben. Ha Ukrajnának az uniós integráció és a jószomszédi viszony fontos, határozottan fel kell lépjen az ilyen esetekkel szemben, mondta. Semmilyen uniós integrációhoz nem tud Magyarország hozzájárulni, ha ebben nem lesz változás, mondta.

Milyen javaslat érkezett Angela Merkeltől, ami miatt Magyarország már nem vétózik, kérdezte az ATV. Kovács Zoltán rögtön hozzátette, hogy erre részben már válaszoltak is, bár ez azért véleményes, hogy mennyire magyarázták meg a dolgot. Szentkirályi Alexandrával szemben Kovács jóval aktívabbnak tűnik a kérdések kommentálásában.

Jól érzi-e magát a Fidesz a Tusk-féle Néppártban? Gulyás erre azt válaszolta, a kérdés, hogy a Néppárt jól érzi-e magát Tusk vezetése alatt. Manfred Weber azon nyilatkozata,hogy nemzeti szuverenitás az unión belül nem létezik, komoly aggodalomra ad okot Gulyás szerint. Megjegyezte, igenis van azuverenitás az EU-n belül is.

Lesz-e központi oltáskampány? Gulyás Gergely szerint feltétlenül kell lennie, és minél többen oltatják be magukat, annál hamarabb lehetünk túl a járványidőszakon. Nem mindegy, ha van elegendő oltóanyag, milyen gyorsan és szervezettséggel lehet végrehajtani a tömeges oltást, de a terveket látva Gulyás bizakodó. Több vakcina közül is választhat-e az, aki beoltatná magát? Ha van több is, akkor nyilván lehet többől választani, mondta a miniszter. A magyar állam szempontjából mindegy, ki milyen vakcinával szeretné magát beoltani, így ha van több, lehet választani.

Ha bármilyen vakcinával kapcsolatos kutatásba, fejlesztésbe be tudunk kapcsolódni, kapcsolódjunk be, mondta Gulyás. Így a magyarok az orosz oltóanyag fejlesztésében és gyártásában is részt vehetnek. Az uniós szabály szerint járványhelyzetben az engedélyezésről Magyarországnak nem szükséges más uniós tagállamokkal, sem uniós társhatóságokkal egyeztetni. De a magyar hatóságok ahhoz ragaszkodnak, hogy minden vakcina esetében meg tudjanak arról győződni, hogy azok az emberre nem veszélyesek.

Mit gondol a kormány a román választásokról? Gulyás gratulált az RMDSZ-nek és Kelemen Hunor elnöknek, szép eredményt értek el szerinte. Bár sajnos egy magyarellenes párt is bejutott kilenc százalékkal, de az RMDSZ nélkül jobbközép kormánytöbbség nem teremthető, jegyezte meg a miniszter.

Folyamatos tesztelést ígértek az oktatásban részt vevőknek, miért csak két hétig tartott ez, vetette fel az RTL Klub. Gulyás elmondta, az elmúlt négy hétben folyamatosak a tesztelések, és Magyarország a legtöbbet tesztelő országok között van Európában. Ezen a héten is tesztelünk még, és ha szükséges, januárban folytatni fogjuk. Tizennyolcezer szolgálati helyen sikerült ezeket lebonyolítani, az eredmények jók Gulyás szerint. A mai rend szerint 60 százalékos táppénz jár mindenkinek, és további 40-et azt követően lehet megkapni, ha az eljárás igazolja, hogy munkahelyi megbetegedésről van szó. Ezt egyébként a hatóságok a koronavírus esetében vélelmezik, mondta.

Több vendéglátós úgy látja, hogy nagyon bürokratikus a támogatás igénylése a munkavállalók után, olykor több száz oldalnyi dokumentumot kell kitölteni. Gulyás szerint minden egyszerűsítésnek a hívei, de az eredmények alapján úgy látja, olyan nagy nehézséget a formanyomtatványok kitöltése nem jelenthet.

Miért Rogán Antal minisztériuma kezeli a vakcinára regisztrálók adatait? A Miniszterelnöki Kabinetiroda intézi a járványhelyzettel kapcsolatos hasonló feladatokat, így ez a döntés kézenfekvő és helyes Gulyás szerint.

A legtöbb önkormányzatnak csökken a közműadófizetési kötelezettsége, fejtette ki Gulyás szerint. Az önkormányzatok pedig nem emelhetnek adót a jelen időszakban.

Várható-e létszámkorlátozás a boltokban? Egyeztettek erről az érintettekkel Gulyás szerint, Novák Katalin pedig ma tárgyal az Idősügyi Tanáccsal, nyitottak a változtatásra. A boltokban időnként nagy tömegek vannak, ehhez pedig az időseknek elkülönített sáv is hozzájárulhat, így a két problémát együtt szeretnék orvosolni. Pénteken-szombaton dönthetnek erről, mondta a miniszter.

A véleménynyilvánítás szabadságát biztosítani kell, a hülyeség jogát is, mondta Gulyás. Ezt Gődény György kapcsán fejtette ki, megjegyezve, hogy úgy tűnik, egyesek korlátoznák a véleménynyilvánítás szabadságát Gődény kapcsán, de a migráció támogatói esetében nem tesznek így. A kerítés lebontása rendkívüli veszélyekkel járna szerinte, és fokozná a délről jövő nyomást.

A kormány mindig is tekintettel volt a minimálbér összegére, amikor a közmunkabért meghatározta, így az ezzel kapcsolatos döntésre még várni kell. Egyelőre nincs megállapodás, tárgyalnak még a minimálbér jövő évi összegéről.

Támogatják-e a kereskedelmi dolgozók szakszervezetének azon ötletét, hogy december 24-én ne nyissanak ki a boltok? Ha az idősek sávja életben marad, megfontolandó, hogy a nyitva tartásnak van-e aznap értelme. De még nem döntöttek arról, maradjon-e a védett idősáv.

A szilveszteri bulitilalom miatt betiltják a petárdák értékesítését? Igen, be fogják tiltani, mondta Gulyás Gergely.

Ma a Néppártnak nagyobb szüksége lenne a Fideszre, mint a Fidesznek a Néppártra, függetlenül attól, hogy a pártcsalád fel tudja-e ismerni az érdekeit, állította a miniszter. Szívesen segítenek a Néppártnak, ha van igény arra, hogy megerősödjön, de ha nem, vannak más opciók is, tette hozzá.

Jelenleg 994-en vannak intenzív osztályon, és 645-en lélegeztetőgépen. Ezt a 444-nek válaszolta Gulyás Gergely. Helyes stratégiának tartja-e utólag, hogy a második hullám kezelését a nemzeti konzultáció eredményeire alapozták? Gulyás szerint abszolút helyes volt a stratégia, mert minden védekezés csak akkor lehet sikeres, ha bírja az állampolgárok támogatását.

A Magyar Hang kérdései ezúttal sem hangzottak el, immár harmadik hete.