Gulyás Gergely: Soha ilyen szabad az SZFE nem volt

Gulyás Gergely: Soha ilyen szabad az SZFE nem volt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a színművészetis hallgatók blokád alá vonták egyetemük Vas utcai épületét, az oktatók sorra mondanak fel és sztrájkot is kilátásba helyeztek a kormányzati átalakítások és Vidnyánszky Attila érkezése miatt, Gulyás Gergely szerint soha nem volt ilyen szabad az egyetem, mint most.

Nem a kormány a színművészeti egyetem fenntartója, éppen ez volt a modellváltás lényege – ezt mondta a pénteki kormányinfón Gulyás Gergely, amikor az egyetem ügyeiről kérdezték. A Miniszterelnökséget vezető miniszter reményét fejezte ki, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium és a tiltakozó hallgatók között meg tud kezdődni a párbeszéd, majd a tanév is el tud indulni. A kormánynak ugyanakkor nincs eszköze arra, hogy „bárkit erőszakkal tárgyalóasztalhoz kényszerítsen”.

Gulyás Gergely ismét úgy értelmezte az egyetemen zajló tiltakozásokat, hogy a hallgatók azért tüntetnek, hogy az egyetem fenntartója újra az állam legyen.

A színművészetisek problémája ennél azért összetettebb. A kormány kezdeményezésére az Országgyűlés fideszes többsége korábban elfogadta, hogy egy kuratórium legyen az intézmény fenntartója, ennek élére pedig Vidnyánszky Attila került. Ráadásul a kuratóriumba nem küldhetett senkit az egyetem, a színművészetit eddig irányító szenátustól minden jogkört elvettek. Ezért vonták blokád alá a hallgatók a Vas utcai épületet, ezért tartottak több megmozdulást és ezért nyújtották be sztrájkköveteléseiket az oktatók.

Gulyás Gergely most annyit mondott még, hogy tüntetni egyébként mindenkinek szabad és Gyurcsány Ferenc kormányzásával ellentétben senki sem lövet ki szemeket.

Közben az egyetemi modellváltást kezdeményező Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője nem akarja visszahívni a Vidnyánszky Attilát. Palkovics László ugyanis nem látja indokát annak, hogy az állam, mint az alapítvány létrehozója visszavonja Vidnyánszky Attila elnök, a tagok, az alapítvány megbízását – a miniszter erről az atv.hu-nak nyilatkozott.