Gulyás szerint az Európai Bizottság nem dobta vissza a kormány helyreállítási tervét

Gulyás szerint az Európai Bizottság nem dobta vissza a kormány helyreállítási tervét

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint szó sincs arról, hogy visszadobták a magyar helyreállítási tervet, azt ugyanis még be sem nyújtották.

A helyreállítási tervet számtalan konstruktív egyeztetés után ma este nyújtjuk be, tehát logikailag könnyen belátható, hogy nem lehet „visszadobni” azt, amit be sem nyújtottunk – így reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebook-oldalán arra a hírre, miszerint az Európai Bizottság irányítói közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni.

A Népszava kedden azt írta, hogy Orbán Viktor kormányfő semmilyen engedményt nem tudott elérni, amikor április 23-án egy munkavacsorán egyeztetett az uniós vezetőkkel. Ugyanis a lap szerint az Európai Bizottság irányítói közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni, és így negatív ajánlással kerül majd az EU-s pénzügyminiszterekből álló Tanács elé.

Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője azt közölte, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni. Ursula von der Leyen pedig leszögezte, hogy most kizárt a politikai egyezség – írta a lap.

Gulyás Gergely szerint ugyanakkor „a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnökének találkozója kifejezetten baráti volt. Ott voltam, a Bizottság elnöke részéről egy szó sem hangzott el abból, amit a Népszava a szájába ad. Ahogyan Magyarország, úgy a 27 tagállamból 20 másik sem akarja államadósságát további uniós hitellel növelni. Szerinte álhíreket gyártott a baloldali média, „a Népszava régi komcsi szokás szerint hazudik, a 24.hu pedig örömmel terjeszti” – jegyezte meg arra utalva, utóbbi portál is átvette az írást.

Gulyás Gergely korábban jelezte, hogy Magyarország „nem kér hitelt” a helyreállítási alapból, csak vissza nem térítendő támogatást vesszük igénybe, a felsőoktatási fejlesztési programot pedig megoldjuk saját költségvetésből.