Gyanúsítottként idézték be Iványi Gábort

Gyanúsítottként idézték be Iványi Gábort

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség március 28-án, csütörtökön 9 órára gyanúsítottként idézte be Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnökét – közölte az egyház szerdán. A gyanúsítás részleteiről nem közöltek információt. A MET azt is közölte, hogy a hét folyamán további tíz vezető munkatársukat idézte be tanúként a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya, egy másik kollégájuknál pedig adóellenőri vizsgálatot tartanak.

Arról is tájékoztattak, hogy a Kúria nemrég jóváhagyta az ügyészség indítványát, és visszavonta a MET bejegyzett egyházi státuszát. Az Alkotmánybírósághoz nyújtottak be panaszt, még nem született határozat. A MET szerint az összehangolt hatósági vizsgálatsorozat, illetve a 13 éve tartó diszkriminatív kormányzati intézkedések az egyházüldözés gyanúját keltik. A MET minden lehetséges eszközzel küzd intézményei működtetéséért és megtartásáért, tárgyalásra és megegyezésre törekszik az illetékes állami intézményekkel.

Február 20-án hajnalban házkutatást tartottak Ónodi István lelkész lakásán, majd bilincsben vitték el a NAV nyomozói a Magyar Evangéliumi Testvérközösség egyházának és intézményeinek gazdasági vezetőjét. Ekkor azt közölte egyháza, hogy Ónodi az eljárás közben és után nem telefonálhatott, a NAV-osok készülékét elvették, és nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás indokáról semmiféle hatósági iratot. Arra a kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy nincsen vád, nyomozás zajlik. Később a lelkész feleségével azt közölték, hogy „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás. Ónodi előzetes letartóztatásba is került, de azt megszüntette márciusban a Gyulai Törvényszék.

Iványi Gábor, a MET vezetője korábban úgy fogalmazott, „személyre szabott vallásüldözés folyik” ellenük. „Más vallásokat nem üldöznek, hanem túltámogatnak, azokat ilyen módon tartják sakkban. Bennünket pedig üldöznek, az elvonásokkal próbálnak ellehetetleníteni”. Iványi Gábor szerint ennek oka, hogy miközben az egyházak támogatottsága általában csökken, irántuk nő a szolidaritás: legutóbb már több mint 73 ezren ajánlották fel számukra a személyi jövedelemadó egy százalékát.”

Címkék: Iványi Gábor