Iványi Gábor: „Személyre szabott vallásüldözés folyik”

Iványi Gábor: „Személyre szabott vallásüldözés folyik”

Iványi Gábor és a NAV (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabolcsi iskoláik állami átvétele előtt a helyi reformátusok lelkészek erősen kampányoltak azért, hogy maguk a tantestületek, családok kérjék a fenntartóváltást. A többi között erről beszélt Iványi Gábor a Népszavának hozzátéve: maga Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár is azt erőltette, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) is ezt kérje.

A Klebelsberg Központ kedden adta hírül, hogy az Iványi Gábor vezette MET közgyűlése úgy döntött, megszünteti az öt településen – gyürei székhellyel Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban – működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolát. Az iskolák állami fenntartásba kerültek, az óvodai feladatok ellátásáról a helyi önkormányzatok gondoskodnak.

Iványi Gábor úgy fogalmazott: az év végén „őrült tempóban, gyűlölettől vezérelt furcsa szorgalommal” le is zavarták az átadást. „Személyre szabott vallásüldözés folyik” – tette hozzá. A lelkész úgy véli, a kormány más vallásokat a túltámogatással tart sakkban, őket az elvonásokkal próbálja ellehetetleníteni. Iványi Gábor szerint ennek oka, hogy miközben az egyházak támogatottsága általában csökken, irántuk nő a szolidaritás: legutóbb már több mint 73 ezren ajánlották fel számukra a személyi jövedelemadó egy százalékát. „B tervük azért nem volt, mert hajdan, amikor átvették a szabolcsi iskolákat, senki nem gondolta, hogy jön egy kormány, amely megfosztja a MET-et az évtizedekkel korábban, még a Kádár-rendszerben megszerzett teljes jogú egyházi státuszától” – mondta. A lelkész szerint helyzetük nem rózsás, de nem temeti magukat, reméli, a történtek nem indítanak be dominóhatást, és a többi iskolájukban a tantestületek képesek lesznek kitartani.

Címkék: iskola, Iványi Gábor, MET