Gyújtogatás okozta a hatalmas tüzet Rákosrendezőn

Gyújtogatás okozta a hatalmas tüzet Rákosrendezőn

Így néz ki most a tervezett „mini-Dubaj” szomszédsága (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség az április 8-i, Rákosrendezőn történt tűzeset miatt – tudta meg a Magyar Hang. A hatalmas tűzről akkor lapunk is beszámolt, mint megírtuk, egy száz méter hosszú, öt méter magasan felhalmozott vasúti talpfarakás gyulladt meg a helyi vasútállomás külterületén. A tűz nagyságát jelezte, hogy a lángokat csak tizenkilenc jármű és több mint ötven tűzoltó bevetésével tudták megfékezni, az oltásban pedig a hivatásos fővárosi tűzoltók mellett több önkéntes csapat tagjai is részt vettek. A tűzeset ráadásul közvetetten egy 32 köbméteres gáztartályt is veszélyeztetett, amit szerencsére idejében sikerült félrevontatni a lángnyelvek közeléből.

A gyújtogatás lehetősége szinte azonnal felmerülhetett, hiszen egy tömör vasúti talpfa akkor sem gyullad meg könnyen, ha nyílt láng éri. A katasztrófavédelem áprilisban kérdésünkre jelezte, hogy az ügyben tűzvizsgálati eljárást indítottak, amit két hónapon belül fognak lezárni.

A Fővárosi Katasztrófavédelem ismételt érdeklődésünkre aztán megerősítette, valaki vagy valakik direkt okoztak tüzet Rákosrendezőn: „… a hatósági tűzvizsgálat június 10-én lezárult. A tűzvizsgálat megállapította, hogy a tűz szándékos tűzokozás következtében keletkezett. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a teljes tűzvizsgálati iratanyagot továbbította a rendőrség részére”. A BRFK kérdésünkre jelezte: rongálás bűncselekménye miatt kezdtek nyomozni, gyanúsítotti kihallgatás azonban még nem történt.

A rákosrendezői rozsdaövezet az elmúlt hónapokban gyakran szerepelt a hírekben, mint a magyar-katari közös megállapodással tervezett „mini Dubaj” tervezett helyszíne. A kormány és a katari befektetők 5 milliárd eurós (közel 1900 milliárd forint értékű) beruházást álmodtak a rozsdaövezet helyére, ahol 69 hektáron felhőkarcoló, szállodák és irodaházak épülnének. A területen ugyanakkor jelenleg is sokan (főleg régi vasutas családok) laknak az egykori MÁV-telepen, akik nem szívesen hagynák el a vasúttársaságtól évtizedek óta bérelt ingatlanokat.