Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor nem tanult sem az ő, sem Medgyessy Péter hibájából

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor nem tanult sem az ő, sem Medgyessy Péter hibájából

Gyurcsány Ferenc (Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tanult elődei tévedéséből Orbán Viktor – erről Gyurcsány Ferenc írt a közösségi oldalán, kifejtve, hogy miben hibázott Medgyessy Péter és ő maga is korábban miniszterelnökként.

Mint a Demokratikus Koalíció elnöke kifejtette, 2002-ben a kormányra készülő ellenzék Medgyessy Péter vezetésével sokat ígért, túl sokat. Megnyerte a választást, de Medgyessy Péter elvesztette a kormányzást, mert a pénzdagály utáni pénzapály felőrölte a kormány népszerűségét és a szocialisták a reméltnél sokkal rosszabbul szerepeltek az Európai Parlamenti választásokon. Ez vezetett a kormány bukásához.

A következő kormányt már ő vezette és úgy idézte fel, hogy készültek nagyobb átalakításokra, reformokra, de ahhoz felhatalmazás, választási győzelem kellett. Ezért adót csökkentettek, nyugdíjat emeltek és nyertek is, ugyanakkor veszítettek a pénzügyek, a költségvetés rendbetételének vámján. A 2008-as világgazdasági válságot „más történetnek” nevezte, ahol a baj okozói ugyan nem ők voltak, de mivel az ország sérülékeny volt, „nekünk jobban fájt, mint a legtöbbeknek”. De – folytatta – cselekedtek keményen, tisztességesen, még akkor is, ha akkor az a lemondásához vezetett.

– Orbán semmit nem tanult elődjei tévedéseiből. Mi több, fennen hirdette, hogy majd ő meghajlítja a valóságot – írta a politikus, ide sorolva, hogy ehhez jött az unortodoxnak nevezett felelőtlen gazdaságpolitika, a fenntarthatatlan és igazságtalan gazdasági beavatkozások sorozata. – Egy darabig ment a szekér. Most elakadt. Mert a valóság nem hajlik – közölte. Gyurcsány Ferenc szerint a kérdés valójában csak az, hogy a kormányfő meddig tudja megúszni politikája teljes kudarcával való szembesülést. Szerinte nem kétséges: a végén veszíteni fog.

– Mi megtanultuk a leckét. 2002 leckéjét, 2006 leckéjét, és 2022 más természetű leckéjét. Készülünk – zárta sorait.