Hadházy Ákos is kilép az LMP-ből

Hadházy Ákos is kilép az LMP-ből

Hadházy Ákos korábbi társelnök az LMP kétnapos tisztújító kongresszusának helyett adó székesfehérvári szállodában 2018. május 26-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos elhagyja az LMP-t – jelentette be a párt korábbi társelnöke a 24.hu-nak adott, szerdán megjelent interjúban. Mandátumát nem adja vissza.

A választás éjszakáján a társelnökséségről lemondó Hadházy Ákost nem sokkal később az LMP fegyelmi bizottsága két évre eltiltotta attól, hogy vezető tisztséget viselhessen a pártban. A döntés ellen a képviselő és az etikai bizottság is fellebbezett, utóbbi súlyosbítást kért. Hadházy szerint ebben az az egészen bizarr, hogy a fegyelmi bizottság döntéseinek az etikai bizottság a fellebbviteli fóruma, vagyis saját fellebbezéséről fog dönteni. „Ha viszont én komolyan akarok a korrupciós ügyekkel, az EU-ügyészséghez csatlakozás kikényszerítésével, a sajtószabadság, a demokrácia maradékának és a bíróságok védelmével foglalkozni, akkor még ez előtt az egészen ciki és méltatlan eljárás előtt ki kell lépnem a pártból” – mondta az interjúban.

Azt is közölte, hogy reméli, hogy legalább azt az egy mandátumot, ami neki jutott, az ő munkájának köszönhetően kapta meg a párt, ezért megtartja és függetlenként politizál tovább. Azt viszont reméli, hogy „ügyek mentén” együtt tud majd működni az LMP-vel. Hozzátette, úgy érzi, hogy jelenleg az ellenzék sikerének a kulcsát nem a Parlamentben őrzik, azt a Házon kívül kell keresni.

Kilépése indokaként utalt az LMP-n belül dúló visszalépés-vitáról is. Ő ugyanis a koordináció mellett volt a kampányban. Hadházy szerint most már a párt vezetésében egyértelműen többségben van az az irány, amely visszautasította a visszalépéseket. „A pártban már nem olyan nagy, de határozott többségben van ez a vélemény” – tette hozzá. „Mostanra olyan helyzet állt elő, amelyet már nem tudok tovább vállalni. A korrupciós helyzet egészen elképesztően súlyos, én az elmúlt éveket ennek feltárására tettem fel. A helyzet nagyon komoly, csakúgy mint a maradék demokrácia helyzete. Ami a lemondásom óta az LMP-ben történik, az viszont lassan ezt a harcot teszi komolytalanná” – fogalmazott.

Hadházy az interjúban beszélt arról is, hogy a fideszes kétharmad ellenére zavarba ejtően jó hangulatot érzékel az ellenzéki pártok képviselőinél, így az LMP-seknél is. Ezt nem érti, mint mondja, „egy ellenzéki pártnak tudatában kellene lennie, hogy felelős az eredményért, és ennek a felelősségnek borzasztóan nyomnia kellene az LMP és a többi párt vállát is. Egy dologról szabadna csak beszélni: hogyan lehet ennek az eredménynek a beláthatatlan következményeit mérsékelni. Hogyan lehet például az Európai Unióból való kivezetésünket megakadályozni. Ennek ellenére jó sok mosolygós arcot láttam a parlamentben az ellenzéki frakciókban.”

Hadházy szerint az LMP-nek helye van a közéletben, de ehhez – csakúgy mint a többi ellenzéki pártnak – be kell látnia, hogy maga is felelős a kialakult helyzetért, és be kell látnia, hogy a kialakult helyzet mennyire súlyos.

Ungár Pétert nem lepte meg párttársa távozása. A politikus a Hír TV Reggeli Járat című műsorában azt mondta, szerinte Hadházy Ákosban már régóta érett ez a gondolat. Én Hadházy Ákossal amúgy elég korrekt személyes viszonyban vagyok, tegnap beszéltünk utoljára, én azt gondolom, hogy neki nagyon sok értéke van, nem lepett meg, hogy ezt a döntést meghozta, érett már egy ideje, de tudomásul vettem – fogalmazott.

Az LMP országos elnöksége egyhangú döntéssel listán szerzett országgyűlési mandátuma visszaadására kéri Hadházy Ákost. Ezt Keresztes László Lóránt társelnök ismertette egy más témában tartott sajtótájékoztatón. A párt az ügyben egy közleményt is kiadott, amelyben a döntést azzal indokolták: Hadházy Ákos a továbbiakban nem az LMP-t fogja képviselni. Az MTI beszámolója szerint Keresztes kérdésre kijelentette: megalapozatlannak tartja a korábbi társelnök azon nyilatkozatát, miszerint a politikai véleménykülönbségeket az LMP fegyelmi ügyként kezelné. Leszögezte: a párt bázisdemokratikusként működik, döntéseit kongresszusai hozzák, amelyek mindenkire vonatkoznak. Ez tartja össze az LMP-t – fogalmazott. Kongresszusa döntött arról is - többek között Hadházy Ákos előterjesztése alapján -, hogy a párt önállóan indul a 2018-as választáson - folytatta, hozzátéve: ezt szintén kongresszusi határozattal lehetett volna felülírni.

Jogi úton országgyűlési képviselő nem hívható vissza.

Az LMP-alapító korábbi elnök, Schiffer András május 7-én jelentette be, hogy kilép a pártból.