Hadházy: Az lesz az érdekes, ha Völner „énekel”

Hadházy: Az lesz az érdekes, ha Völner „énekel”

Varga Judit igazságügyi miniszter beszél éves meghallgatásán az Országgyûlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre-termében 2021. október 25-én. Mellette Völner Pál parlamenti államtitkár (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Némileg tévedtem – így kezdte a Magyar Hangnak adott nyilatkozatát Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő arra utalt, hogy csütörtökön azt posztolta a közösségi oldalára: „teljesen lényegtelen, hogy mi történik Völner és Schadl bírósági tárgyalásán”. Ugyanakkor különböző dokumentumokat posztolt, amelyekből arra a következtetésre jutott, hogy „a nyomozati anyagok ordítanak arról, hogy a korrupt végrehajtók legfontosabb kormányzati kapcsolata nem Völner volt, hanem Rogán legközelebbi munkatársa, Nagy Ádám. És a kabinetfőnökén keresztül természetesen maga a propagandaminiszter.”

A számos lapban csak az „évtized korrupciós perének” nevezett tárgyaláson aztán a bűnösségét egyébként el nem ismerő Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár védője, Papp Gábor azt javasolta, hogy a bíróság hallgassa meg védence egykori főnökét, Varga Judit igazságügyi minisztert. Papp Varga mellett még Vízkelety Mariann volt államtitkár, Kovács Pál volt államtitkár, Süli János volt miniszter, Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter, Molnár Zoltán államtitkár és Hajas Barnabás államtitkár meghallgatását is felvetette.

– Az, hogy Völner Pál be akarja idéztetni tanúnak Varga Juditot – egyébként a nyomozati anyagok alapján teljes joggal –, érdekes momentuma volt az ügynek – mondta lapunknak Hadházy Ákos. A képviselő egyébként pontosan azt tartja érthetetlennek, hogy az ügyészség számára nem volt egyértelmű Varga Judit meghallgatása, mint ahogyan Völner védője is érvelt. Varga Judit neve többször megjelenik a nyomozati anyagokban, amelyekben  az is benne van, hogy az igazságügyi miniszter Völner társaságában találkozott Schadl Györggyel, akivel a végrehajtói kinevezésekről beszéltek.

Emellett a kinevezések kapcsán üzenetváltás is volt Varga és Völner között, amit a védőügyvéd fel is olvasott a tárgyalóteremben:

Varga Judit: Szia Pali, XY beszélt veled vh-ügyben?
Völner Pál: Szia, igen, szeretnék erről majd a héten egyeztetni.
Varga Judit: Rendben, beszéljünk majd holnap az államtitkári előtt.

A szövevényes, huszonkét vádlottal rendelkező ügy magja ugyanis az, hogy Schadl György a végrehajtói kar elnökeként százmilliókat kért el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner Pál államtitkár segítségével neveztek ki. Az ügyben folytatott számos lehallgatás alapján keletkezett ezek a felvételek, és leiratok közül több a sajtóban is napvilágot látott.

Hadházy azonban mégis azt gondolja, „a legérdekesebb az ügy kapcsán az, hogy ki nincs a bíróságon, pedig ott kellene lennie a nyomozati iratok szerint”. – Ez pedig szerintem a legfontosabb szereplője az ügynek, Rogán Antal és a legközelebbi munkatársa, Nagy Ádám – mondta Hadházy Ákos, aki szerint ezért az ügyet Rogán-Nagy-Schadl-Völner ügynek kellene hívni. A képviselő elmondása szerint számos olyan dokumentumot nyilvánosságra hozott már, amelyekből kiderül, hogy nem Völner Pál volt Schadl György legmagasabb rangú kormányzati kapcsolata és elképesztőnek tartja, hogy az ügyészség ezt a szálat nem fejtette fel. Hadházy Ákos itt például utalt arra, hogy Schadl Rogán Antal propagandaminiszter kabinetvezetőjének, Nagy Ádámnak „egyetemi” vizsgát intézhetett el, és hogy feltűnik a nyomozati anyagban egy hármas, akiknek csak a keresztnevei ismertek, egy bizonyos „Tóni-Barbara-Ádám”.

Völner védője, Papp Gábor róluk nem tett említést csütörtökön, kezdeményezte ugyanakkor Süli János korábbi tárcanélküli miniszter tanúkénti meghallgatását is. Az ő személye azért lehet érdekes, mert Hadházy Ákos csütörtökön kitett posztjában, amely a nyomozati anyag egyik részlete, szerepel a paksi politikus is.

– Süli neve többször felmerül, az irodájában házkutatás is volt. A vádlottak uniós támogatást szerettek volna elnyerni egy vicces projectre, egy vízüzemű motor fejlesztésére. Süli pedig nem küldte el őket, az iratok szerint elbeszélgettek, de persze a motorból nem lett semmi – mondta Hadházy.

A képviselő szerint érdekes lehet a per akkor, ha Völner Pál tényleg úgy dönt, hogy „énekel”, és ha esetleg tényleg meghallgatják Varga Juditot. – Persze eljátszhatja, hogy amnéziában szenved, vagy könnyű dolga lehet, ha nem kap kemény kérdéseket. De itt a védelem is kérdezhet, nemcsak a bíróság – mondta lapunknak.