Völner és Schadl is tagadta bűnösségét

Völner és Schadl is tagadta bűnösségét

Völner Pál nem válaszolt az újságírók kérdéseire (Forrás: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tagadta bűnösségét Völner Pál és Schadl György is a vele szemben felhozott korrupciós ügyben, derült ki a Telex cikkéből. A volt államtitkár és a végrehajtói kar elnöke így egyaránt büntetőeljárásra számíthatnak. Völner védőügyvédje szerint többek közt Varga Judit igazságügyi miniszternek is tanúskodnia kéne. 

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál – ellen a Fővárosi Törvényszéken. A nyomozó főügyészség vádiratában tavaly ősszel azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Érti, de meg nem értheti

A volt államtitkár a bíróságon úgy fogalmazott, a vádirat nagy része súlyosan valótlan és alaptalan. Elmondása szerint Schadl Györgytől sosem fogadott el pénzt, jogtalan előnyt sem szerzett neki, „hivatali hatáskörömön sosem léptem túl”. A nyomozati anyagból szerinte több olyan hangfelvétel kimaradt, ami az ártatlanságát bizonyítaná. Több vádlott, köztük hat végrehajtó ugyanakkor már bűnösnek vallotta magát.

Schadl Györgyöt a Telex szerint a börtönből, vezetőszáron hozták be, a végrehajtói kar volt elnökével szemben Völner viszont otthonról érkezett. Az exállamtitkár továbbra is szabadlábon védekezhet.

A vádirat szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki rendszeresen két-ötmillió, összesen legalább 83 millió forintot kapott tőle. Emiatt pedig Völner a gyanú szerint vállalta, hogy elintéz neki konkrét ügyeket, például jövedelmező végrehajtói kinevezéseket.

Völner az ügyvédjén keresztül egyébként már többször tagadta a vádakat. Mint elhangzott részéről, „államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit”. Kormányzati pozíciójáról ugyanis lemondott, majd tavaly már mandátumot sem szerzett. Völner szerint 2015-ös államtitkári kinevezése után nem hozzá tartoztak a végrehajtókkal kapcsolatos ügyek, így nem is tudta befolyásolni a kinevezéseket. Az egykori politikus védőügyvédje egyébként kezdeményezte Varga Judit igazságügyi minisztert és több más magasrangú politikust is meghallgatását is. 

Schadl György ugyancsak tagadta bűnösségét a Telex szerint. – Értem, de meg nem érthetem, mivel vádol az ügyészség – mondta a végrehajtói kar elnöke. Többek közt arról is beszélt: „sem konkrét ügyekért, sem folyamatos rendelkezésre állásként nem adtam át pénzt jogtalanul Völner Pálnak. Több helyen írják, hogy személyesen adtam át a pénzt, erről azért nekem csak kéne tudnom”.

Gazdinak hívták egymást

A harmadrendű vádlott, R. Róbert szintén nem vallotta bűnösnek magát, szerinte nem követett el bűncselekményt. „Azt gondolom, a vádat képező hanganyag tartalmi kérdéseiből fakadt ez az egész büntetőügyem, ezért én azt szeretném kérni, ismerjük meg a teljes hanganyagot, mert a kiszakított beszélgetések nem tartalmazhatják a valóságot”, fogalmazott. Ő volt az, akit a nyomozók korábban megfigyeltek, és akin keresztül eljutottak Schadlhoz. Sikkasztásért korábban kapott már felfüggesztett börtönbüntetést. Elmondása szerint Schadl Györgyöt már tizenhat éve ismeri, a vádirat alapján egymást gazdámnak vagy gazdinak nevezték.

A mai nap fejleményeire egymondatos közleményben reagált is már a Jobbik. Az ellenzéki párt azt írta, „a mai Schadl-Völner-ügy tárgyalásának tanulsága: rabomobil-ügyeletet a Fidesz-székházhoz is!”