Hadházy: csökkentett kapacitással működik a művese kezelés a Szent Margit Kórházban

Hadházy: csökkentett kapacitással működik a művese kezelés a Szent Margit Kórházban

A Szent Margit Kórház (Fotó: Wikimedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Létszámhiány miatt csökkentett kapacitással tud csak működni a Szent Margit Kórház dialízis központja, ezért az eddig ott kezelt, művese kezelésre szoruló betegeket a Péterfy Kórházba irányították át – erről írt Hadházy Ákos egy Facebook bejegyzésben. A képviselő szerint azonban így a Péterfy Kórház dialízis központjai lettek túlzsúfoltak, ahol szerinte közben szintén létszámhiánnyal küzdenek.

Hadházy Ákos a bejegyzésében leírja, hogy az általa mellékelt dokumentumok szerint egy „művese kezelésre szoruló beteg a Péterfyben a leszűkült kapacitás miatt az eddigi 5 órás kezelés helyett már csak 4 órás kezelést kap, és az ellátás eredményét mutató érték is 1.24-ről 0,9-re csökkent”. Majd hozzátette: „Ez a mellékelt szakcikk szerint sem ideális helyzet, bár nem feltétlenül jelenti a halálozás esélyének megnövekedését”.

A beteg kereste az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, ahonnan nemrég Pintér Sándor javaslatára Orbán Viktor felmentette az országos kórházfőigazgató-helyettest. Panaszára a képviselő tájékoztatása szerint azt a választ kapta, hogy „a kezelési hatékonyság több dialízis paraméter beállításán alapul, így nem a kezelési idő növelése az egyetlen lehetőség, a dialízis hatékonyságának növelésére, ha azt a beteg egészségi állapota indokolja.” Ez szerencsére igaz is lehet – tette hozzá Hadházy, aki szerint viszont az már egyáltalán nem megnyugtató, hogy a „fentiek szerint már a művese kezelések rendszere is az összeomlás szélén van. De legalább a foci sikereknek örülhetünk. Ja, nem” – tette hozzá a bejegyzésben.