Hadházy: Ha egy miniszterelnök-jelölt nem tűri a kritikát, sértődékeny és bosszúálló, az rossz az ellenzéknek

Hadházy: Ha egy miniszterelnök-jelölt nem tűri a kritikát, sértődékeny és bosszúálló, az rossz az ellenzéknek

Rózsa András, a Momentum zuglói vezetője, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András pártelnök a 2021. február 15-i sajtótájékoztatón (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre élesebb az ellenzéken belüli, Hadházy Ákos és Jakab Péter között kialakult vita. Jakab Péter, a Jobbik elnöke – és a párt miniszterelnök-jelöltje – a Telexnek azt mondta, azért nem Hadházyt támogatják a zuglói előválasztáson, mert adós maradt a munkával az őszi, borsodi időközi választáson. Egyúttal „a szemére vetette”, hogy a jobbikos jelöltet támadta. Hadházy lapunknak úgy reagált, hogy szerinte a Jobbik elnöke nem érti, miről szólt a kritikája.

– Azért támogatja a Jobbik Tóth Csabát a fővárosi, zuglói választókerületben, mert ő már többször bizonyította, hogy képes legyőzni a Fideszt. Ezzel Hadházy Ákos nemcsak adós maradt, de a kétharmadról is döntő borsodi időközi országgyűlési választáson megmutatta, hogy a csatamezőn mennyire lehet rá számítani – közölte a Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Telex érdeklődésére. Jakabot azt követően kérdezte a portál, hogy Jobbik az MSZP-s Tóth Csaba mögé állt be az előválasztáson, és nem a Momentum által jelölt Hadházy mögé.

Jakab azt is tudatta a portállal, hogy a 2022-es választásnak jóval nagyobb a tétje annál, minthogy olyan jelöltet támogassnak, aki a csatatéren – amikor ott kellett volna lenni a fronton –, inkább az ellenzéket támadta a Fidesz helyett.

A Jobbik elnöke ezzel arra utalt, hogy Hadházy a borsodi időközi választás után a jobbikos, de az egész ellenzék által támogatott Bíró Lászlót korrupcióval vádolta meg. Emlékezetes, a választás után ebből komoly politikai vihar is kerekedett, ugyanis Hadházy azt írta a közösségi oldalán, hogy „ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét”. Bíró ugyanakkor azt állította a 444.hu-nak, hogy „egy Fidesz-közeli vállalkozó átverte”, és a végén ő több tízmillió forintot bukott a szóban forgó varroda-bizniszen.

Hadházy Ákos a Jakab Péter által megfogalmazottakra lapunknak azt mondta: ha egy miniszterelnök nem tűri el a kritikát, sértődékeny és bosszúálló, az tragédia az országnak. Ha egy miniszterelnök-jelölt ilyen, az rossz az ellenzéknek.

Az egykori fideszes, majd LMP-s képviselő emlékeztetett arra is, hogy ő a kritikáját nem az időközi választás kampányában fogalmazta meg, hanem azt követően. „Ezek szerint az elnök úr nem értette meg az akkori kritikámnak a lényegét. Ez pedig az volt, hogy a lehető leghitelesebb és legjobb politikusokat kell indítani.” Hozzátette, most már tudja, hogy mi áll a Jobbik döntésének hátterében.

Felvetésünkre, hogy rossz-e a személyes viszonya Jakab Péterrel, Hadházy azt felelte: nincs rossz viszonya senkivel. Újbóli kérdésünkre, miszerint a Bíró László személyére vonatkozó vádjáról, kritikájáról beszéltek-e a választás óta Jakab Péterrel, azt felelte: egyszer találkoztak, elmondása szerint Jakab neheztelt rá, de az volt a reménye, hogy „a Jobbik elnöke megérti, jobb jelöltekre van szükség”.

Az „üzengetési kronológiához” tartozik, hogy a Jobbik elnöke ezúttal – eltérően az előző, más előválasztási jelölteket esetében alkalmazott gyakorlattól – nem tett közzé a közösségi oldalán a szocialista Tóth Csabával közös képet. Erre Hadházy csütörtökön elkészítette ezt a montázst. Jakab Péter – a felvetésre, hogy miért nem közölt Tóth Csabával közös képet – a Telexnek azt mondta: ha bizonyos pártnak nem tetsző döntést hoznak, akkor ellepik a trolljaik a Facebook-oldalát gyűlölködő kommentekkel.

A történtek előzményeiről korábban beszámoltunk. Hadházy Ákos szerdán Facebook-oldalán lehangolónak minősítette, hogy több parlamenti párt és az egyik miniszterelnök-jelölt – akkor Karácsony Gergely – is beállt Zuglóban ellenfele, az MSZP-s Tóth Csaba mögé. – Van, aki fél az ásótól, van, aki nem. Az ásóval nem lehet kompromisszumot kötni, csak megalkudni lehet vele. Csak azt nem érdemes, mert akkor az lesz, amit az ásó akar – írta Karácsony Gergely nevét ugyan nem említve, de sorait jól azonosíthatóan rá szabva. Emlékezetes, a főpolgármester korábban egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszélt, ha visszamegy Zuglóba, őt elássák, az ásó végére pedig sokan éppen Tóth Csabát képzelték.

Hadházy szerdán az ellenzéki előválasztásról egyébként azt is írta, hogy szerint az a sorozatos visszalépések miatt ugyanúgy színjáték jelleget kezd ölteni, mint ahogy szerinte színjáték a fideszes parlament. Hozzátette, ebben a helyzetben komolyan át kell gondolni, hogy ebben szomorújátékban érdemes-e szerepet vállalni. Hadházy Ákos akkor lapunk érdeklődésére azt felelte, hogy jelenleg úgy áll a helyzet, hogy elindul az előválasztáson. Ám itt megismételte, hogy az egész kezd „színjáték jelleget ölteni”, így gondolkodni mindig kell.