Hadházy: Mindannyian felelősök vagyunk azért, hogy idáig jutottunk

Hadházy: Mindannyian felelősök vagyunk azért, hogy idáig jutottunk

Hadházy Ákos megemlékezést tart a Karmelita Kolostor előtt a „szovjet–orosz csapatok” kivonulásának évfordulóján 2023. június 23-án. (Képernyőfelvétel: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budai Várban a miniszterelnök hivatalának otthont adó Karmelita elé hirdetett megemlékezést péntek délután hat órára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, amint arról mi is hírt adtunk. A demonstráción arról emlékeztek meg, hogy 1991. június 19-én hagyta el Magyarország területét az utolsó szovjet katona, Silov altábornagy. Az eseményen néhány tucatnyian vettek részt a Telex tudósítása szerint.

Hadházy Ákos arról beszélt, hogy a szocialista diktatúra több mint 40 évig tartott Magyarországon, és ennek fenntartásában kiemelt szerepe volt a megszálló szovjet hadseregnek. A politikus szerint ha az utókor megkérdezi az előző generációt, hogyan hagyhatták ezt, ők teljes joggal hivatkozhattak arra, hogy itt voltak az oroszok.

„Nekünk most, ebben a demokráciából diktatúra felé menetelő, egyre inkább széteső és lecsúszó országban nincs ilyen mentségünk, nem mondhatjuk a gyerekeinknek és az unokáinknak, hogy nem tehettünk semmit, mert itt voltak az oroszok!” – mondta Hadházy. A képviselő szerint csak rajtunk múlott, hogy idáig jutottunk, mindannyian felelősök vagyunk érte, ha eltérő mértékben is. 

A megemlékezésen felszólalt még Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, Donáth Anna EP-képviselő, a Momentum elnöke, Majtényi László alkotmányjogász, Perlaki-Borsos Noel az Egységes Diákfrontból és Ungváry Krisztián történész.