Hajnal Miklós: Nem egyeztettünk az Indexszel a pénteki tüntetésről

Hajnal Miklós: Nem egyeztettünk az Indexszel a pénteki tüntetésről

Az Index szerkesztőségi ülése (Fotó: Index/Bődey János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délelőtt véglegesedik a Momentum holnapi tüntetésén felszólalók névsora. A párt részéről is lesz felszólaló: várhatóan Fekete-Győr András pártelnök fog beszélni, de a civil szféra is szót kap – mondta lapunk érdeklődésére Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja.

Mint megírtuk, a Momentum szerdán jelentette be, hogy pénteken 18 órától „Szabad ország, szabad sajtó” címmel szervez tüntetést a Kolosy tér közelében, a Puskás Öcsi térre. A résztvevők az Index szerkesztőségének otthont adó épület előtt gyülekeznek, majd a karmelita kolostor elé vonulnak.

Hajnal Miklós a tüntetés okait firtató kérdésünkre azt mondta, hogy szerda délután négy óra körül érzékelték, hogy még senki sem szervezett kiállást. Ezért hirdették meg a demonstrációt. Arra a felvetésünkre, hogy miért állt bele a Momentum az Index-ügybe, egyáltalán helyes-e, hogy politikai párt szervez tüntetést egy híroldal, újság mellett, azt felelte: ezen a Momentumban több órát gondolkodtak. Azért léptek, mert a hírportálnál zajló események sokadszor ismétlődnek meg 2010 óta Magyarországon. Mint mondta, erős és szimbolikus az, ami történt: Magyarország legolvasottabb hírportáljának működésébe szólnak bele felülről. Ezért kell szolidaritást vállalni a szerkesztőséggel, függetlenül attól, hogy melyik médiummal történik.

– Nem az a fontos, hogy a Momentum szervez holnapra tüntetést, ha más párt szervezné, ahhoz is csatlakoznánk. A kiállás egyrészt szolidaritási üzenet a szerkesztőség és minden újságíró irányába. Másrészt fontos politikai üzenet, hogy a Momentum szerint elfogadhatatlan, ha egy szerkesztőségre politikai nyomást gyakorolnak – indokolta a párt lépését Hajnal.

Arra felvetésünkre, hogy egyeztettek-e a tüntetésről az Index szerkesztőségével, próbálták-e a demonstráció szervezéséről lebeszélni, azt felelte, visszajelzés hozzájuk emiatt nem jött, ebből következően lebeszélni sem próbálták őket. – Furcsa is lenne, ha politikai pártként erről egyeztetnének a szerkesztőséggel – jegyezte meg. Szerinte a szerkesztőség más eszköztárral tud dolgozni, az most egy ostromlott vár, a tagjainak az a fontos, hogy a szerkesztőségüket védjék. A Momentum egy külső szereplő. Azt tudják megtenni – érvelt –, hogy magával a jelenséggel – a független sajtó maradékának lebontásával – szemben a rendelkezésre álló eszközeikkel fellépnek.

Hajnal Miklós emlékeztetett, hogy már a felhívásukban is szerepel, hogy minden résztvevő viseljen maszkot. Felhívta viszont a figyelmet, hogy a gyülekezési törvény értelmében a résztvevők nem takarhatják el az arcukat. A maszk viselése azonban nagy tömegben különösen fontos, főként, hogy a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön kötelező. A rendőrséggel is egyeztetett álláspontjuk szerint járványhelyzetre való tekintettel a holnapi tüntetésen a maszk viselése lehetséges.

Mint arról beszámoltunk, Dull Szabolcsnak, az Index főszerkesztőjének szerda délután mondtak fel. Ma a szerkesztőség szerette volna elérni, hogy hívják vissza Dullt, de ezt Bodolai László, az Index.hu igazgatóságának elnöke, a portált tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke visszautasította. Szintén mai fejlemény, hogy a mai állománygyűlés után több újságíró bejelentette felmondását.