Harminchét embert bocsát el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Harminchét embert bocsát el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csoportos létszámleépítésre készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) – közölte a Telex egy birtokába került köremailre hivatkozva, amelyet Deli Gergely, az egyetem rektora küldött ki hétfőn. Az NKE a Telex kérdésére megerősítette az információt: 37 munkatárstól válnak meg.

A rektori levél szerint a csoportos leépítésre vonatkozó szándékukat már a fővárosi kormányhivatalnak is bejelentették. A rektor „a közelmúltban bekövetkezett nemzetközi események okozta gazdasági helyzetben megnövekedett költségek által előidézett nehézségekkel” indokolta a lépést.

Levelében arról is írt, hogy hosszú előkészítő munka után hozták meg döntésüket, hogy minél kevesebb embert kelljen elküldeniük. A köremail azzal zárul: „Egy ilyen döntés nemcsak a távozókat érinti, hanem hatással van a teljes egyetemi közösségre, ezért azt kérem Önöktől, hogy egymást támogatva, egymással összefogva végezzük tovább feladatainkat.”

Az ügyben a Telex megkereste a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, amely válaszában azt írta, 2023. január 9-én hivatalosan bejelentették Budapest Főváros Kormányhivatala felé a csoportos létszámcsökkentési szándékát, „amely összesen 37 munkatársat érint, oktatókat és funkcionális területen dolgozókat egyaránt. Az érintettek várhatóan 2023. január 12-éig kézhez kapják a döntésről született tájékoztatókat.”

A rektor a köremailben utalt arra is, hogy korábban is nehéz döntéseket kellett meghoznia az egyetemnek. Itt a Telex szerint többek között arra gondolhatott, hogy az NKE a kollégiumok, egyetemi épületek ideiglenes bezárásával, az izzók kicsavarásával, a kézszárítók kikötésével, távvizsgáztatással és a díszkivilágítás lekapcsolásával spórolna a rezsiköltségeken. Más egyetemek is hasonló módon próbálják csökkenteni energiafogyasztásukat.

A hírportál megkereste a másik négy állami fenntartásban maradt egyetemet, az ELTE-t, a Műegyetemet, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet és a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, hogy terveznek-e hasonló leépítést. Eddig az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől érkezett válasz. Eszerint „az ELTE nem tervez csoportos létszámleépítést”.