Hat vidéki kórházat bíznának az alapítványi egyetemekre

Hat vidéki kórházat bíznának az alapítványi egyetemekre

Kórházban. Képünk illusztráció!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fél tucat kórházat és azok 25 ingatlanát bízná a jövőben vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemekre a kormány – írja a Hvg.hu annak a 45 oldalas törvénytervezetnek alapján, amelyet a Belügyminisztérium honlapján tett közzé társadalmi egyeztetés céljából. A dokumentum szerint a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetemhez, a Deszken működő Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza Szegedi Tudományegyetemhez, a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. pedig Pécsi Tudományegyetemhez kerül.

Az indoklás szerint minden fenti esetre igaz, hogy az intézmények fenntartói jogának átadásával együtt a kapcsolódó ingó vagyonelemeket és ingatlanokat ingyenesen kapják meg az egyetemek, az esetleges adósságokkal, terhekkel együtt. Az új fenntartó egyetemek lesznek az esetleges hatósági engedélyek jogosultjai is, ahogy a kapcsolódó EU-s projektek jogai és kötelezettségei is átszállnak.

A javaslathoz mellékelt hatásvizsgálati lap szerint a fentiekhez kapcsolódóan „az egészségügyi irányítás egységessége miatt szükséges”, hogy „azokban a vármegyénkben, ahol az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat (…) a klinikai központok szervezetileg is integrálják a vármegye területén működő egyes városi kórházakat”.

Az egészségügyi törvénytervezet egyéb területen is tartalmaz változtatásokat: a területért felelős miniszter – Pintér Sándor – az orvosi esztétika irányait is megszabhatná, egy sor egészségügyi tevékenységnél megtiltanák az egyéni vállalkozói formát, a 18 év alattiaknak pedig tilos lehet a vízipipázás.