Hatmilliárdos megbízást húzott be Dunakeszin az önkormányzatok nagy kedvence

Hatmilliárdos megbízást húzott be Dunakeszin az önkormányzatok nagy kedvence

Dunakeszi városháza (Fotó: hu:User:Telekeszi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dunakeszi önkormányzata hatmilliárd forintos keretmegállapodást kötött mélyépítési munkákra a Penta Általános Építőipari Korlátolt Felelősségű Társasággal – vette észre az Átlátszó.hu. A Penta az utóbbi években nagy kedvenc lett a közbeszerzéseknél: a cég a korábban Rogán Antal vezette V. kerületben is számos megbízást nyert el, de most sem lehet oka panaszra: ők végezhetik a Vörösmarty és a Podmaniczky tér felújítását is 3,5 milliárd forintért.

Szinte naponta van nyertes közbeszerzése a Penta Általános Építőipari Kft.-nek, amely a fideszes Rogán Antal belvárosi polgármestersége idején került a közbeszerzések nagy nyertesei közé. Most hatvan hónapra, azaz öt évre szóló keretmegállapodást kötött vele Dunakeszi Város Önkormányzata a közigazgatási területén lévő különféle mélyépítési építmények építési, illetve építési jellegű felújítási és sürgősségi munkákra – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A nyertes cég feladata lesz többek között a víz- és szennyvízvezetékek, közutak, kerékpárutak, járdák és csatornák építése, javítása, valamint tereprendezési munkák zöldterületen, mérnöki tervezési szolgáltatások, parkok felújítása és fejlesztése.

Emellett az önkormányzat által üzemeltetett, a lakossági hibabejelentések (kátyúkkal, közvilágítással, balesetveszélyes járdával és kerékpárúttal, kidöntött oszloppal, táblával kapcsolatos problémák) fogadására is alkalmas, ingyenes elérhető applikációra érkező lakossági jelzésekből készült adatbázis alapján egyedi megrendeléseket/hibaelhárításokat is el kell végeznie – sürgős esetben 24 órán, egyébként 10 napon belül – írja a portál.

A gödöllői székhelyű Penta egyébként a Swietelsky Magyarország Kft.-t utasította maga mögé.

A Penta Kft. 2014-2015-ben – részben konzorciumban – több mint 50 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el. Nettó árbevétele ezekben az években 19,6 és 17 milliárd forint volt, 2016-ban és 2017-ben pedig 10-10 milliárd forint körül alakult. 2018-ban még jobban nekilódult a szekér: a cég 19,8 milliárdra tornázta fel éves forgalmát, és emellett egymilliárd forint nyereséget produkált, mint a korábbi sikeres esztendőkben. Ezt is felülmúlta tavaly: éves forgalma 30,1 milliárdra, míg az adózott eredménye 2,5 milliárdra nőtt.

Ehhez vélhetően hozzájárultak a nagy összegű állami közbeszerzések is, mint például a Vörösmarty tér megújítására elnyert tender 2,3 milliárd forintért, a Podmaniczky tér felújítása 1,1 milliárd forintért, Egerben a Sas út felújítása 698 millió forintért, vagy a XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának kezelésébe tartozó úthálózat és járdahálózat karbantartási és fenntartási munkáira kötött keretszerződés 1 milliárd forintért, a Vianova 87 Közmű- és Útépítő Zrt.-vel konzorciumban.

Az évek során a cégnek a sok sikeres közbeszerzés mellett egy kínos mellékszerep is jutott Székely Zoltán volt kisgazda politikus büntetőügyében. A 2002-ben vesztegetés miatt börtönbüntetésre ítélt Székely ugyanis a Pentát próbálta meg alvállalkozónak belobbizni Pest megyei csatornázásokhoz – írja az Átlátszó.hu blogja.

A Penta egyébként nem először nyer a fideszes Dióssi Csaba vezette Dunakeszin: 2019 őszén a Penta és a HE-DO Kft. közös kivitelezésében készült el az M2-es autóutat és a 2. számú főutat Dunakeszi északi határában összekötő 2113-as jelű út.

Emellett a NIF Zrt. beruházásában országos kerékpáros úthálózat készül el, amely a Duna mentén fog haladni, és a Budapest-Dunakeszi közti szakaszt pont a Penta kivitelezi. A nemzetközi kerékpáros útvonal, amely Magyarországon a Duna mentén fog haladni, az Atlanti-óceántól egészen a Fekete-tengerig fut.

Az EuroVelo 6 Budapest-Dunakeszi közötti 5 kilométer hosszú kerékpárút uniós (VEKOP), valamint hazai finanszírozással valósul meg, és a tervek szerint a kerékpározók 2021 tavaszának közepén vehetik birtokba a kerékpárutat.