Házkutatás volt a héten Boldog István fideszes képviselőnél

Házkutatás volt a héten Boldog István fideszes képviselőnél

Boldog István (Fotó: Facebook/ Boldog István hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást Boldog István fideszes országgyűlési képviselő ügyében – írta honlapján a Központi Nyomozó Főügyészség.

A nyomozó ügyészség tájékoztatása szerint 2020. április 24-én érkezett meg hozzájuk az Országgyűlés Elnökének értesítése Boldog István mentelmi jogának felfüggesztéséről hozott országgyűlési határozatról. A Központi Nyomozó Főügyészség a héten az országgyűlési képviselő lakóhelyén kutatást tartott, amely intézkedés során bizonyítási eszközöket foglalt le.

Boldog István a mai gyanúsítotti kihallgatásán vallomást nem tett, tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán felmerült, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el – olvasható az ügyészség összefoglalójában. – A megalapozott gyanú lényege szerint Boldog István e cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

Mintegy 250 millió forint tűnt el Tiszatenyőn, a beruházásokból csak torzók maradtak | Magyar Hang

Valahol Tiszatenyő mellett, a megrepedt, szikes talajon áll öltönyben Boldog István. Előtte faragott állvány, mellette polc: felül, bordó párnán a Szent Korona fából készült másolata, alul az alaptörvény egy példánya. Körülötte pedig a puszta közepére cipelt, ember nagyságú szobanövények. Két évvel ezelőtti fotósorozaton látható mindez: a fényképek természetesen ünnepélyes alkalomból készültek, a térség fideszes országgyűlési képviselője ugyanis alapkőletételre érkezett a községbe.

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságán indult, majd a Központi Nyomozó Főügyészségre áttett ügyben eddig kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség.

Boldog István választókerületének ügyeivel a Magyar Hang részletesen foglalkozott. A nyomozóhatóságok gyanúja szerint olyan hálózat épült ki Boldog István választókerületében, amely szisztematikusan élt vissza a Terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP) elnyerhető forrásokkal. Ebben a hálózatban lehetett fontos szereplő Fehér Petra, aki – mint a pályázatok elbírásában a döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – az irányított közbeszerzéseket elnyerő vállalkozóktól jogtalan haszonra tett szert. Azaz visszaosztás történhetett, kenőpénzt fogadhatott el. Ennek a rendszernek lehetett tagja – az ügyészségi közlés alapján – Boldog István fideszes politikus is. A vele szembeni gyanú lényegében megegyezik azzal, amivel jobbkezeként ismert munkatársát, Fehér Petrát – törökszentmiklósi fideszes önkormányzati képviselőt – is gyanúsítják.

Fehér előzetesbe letartóztatásba is került, nemrég azonban szabadult. Vele együtt a feltételezett hálózat más tagjait is meggyanúsították. A hálózat szálai azonban Hajdú-Bihar megyébe is elvezetnek – írta meg lapunk elsőként. Debreceni székhellyel működik ugyanis az uniós közbeszerzési eljárásokat bonyolító Debköz Közbeszerzési Tanácsadó Kft., amellyel Boldog István választókerületében is dolgoztak az önkormányzatok.

Legutóbb Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát függesztették fel. Vele szemben többek között bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással emeltek vádat uniós és állami pénzekkel való visszaélés miatt. Az ügyész a vádirat ismertetésekor 8,5 év fegyházat kért Simonkára – aki különben az eljárás harmadrendű vádlottja.

Korábban a Voldemortként emlegetett Mengyi Rolandot, a tiszaújvárosi központú választókerület fideszes országgyűlési képviselőjét ítélték el költségvetési csalás miatt. Négy éves börtönbüntetése letöltését idén januárban kezdte meg.