Hetvenháromra nőtt az ismert koronavírusos betegek száma Magyarországon

Hetvenháromra nőtt az ismert koronavírusos betegek száma Magyarországon

A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítik a biztosítóberendezéseket egy váltóállító toronyban a Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2020. március 19-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy az elmúlt napokban már megszokhattuk, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elindított kormányzati tájékoztatási honlap reggelente frissíti a magyarországi megbetegedésekre vonatkozó adatok. Ez csütörtökön sem történt másképp, és ezek alapján a szerdai 58-ra 73-ra emelkedett a kórt elkapók száma hivatalosan.

Sok újdonságot, részletet azonban nem lehet megtudni. Egyre kevesebb információt közölnek az új betegekről. A csütörtöki tájékoztatóban például annyit írtak: „Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 73-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma. A járvány második szakaszához – a csoportos megbetegedések szakaszához – értünk, amikor közösségben, személyes érintkezéskor terjed a fertőzés. Ahogy dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos fogalmazott, már »Magyarországon is bárhol jelen lehet a vírus«. Ezért nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, az maradjon otthon, tartsa be az szabályokat és az ajánlásokat.”

Arról sajnos nincs hír, hogy akár megyeileg hol jelent meg a vírus, melyek azok az országrészek, ahol ha lehet, még nagyobb elővigyázatossággal kellene lennie az állampolgároknak.

Operatív törzs: továbbra sem közlik a járvány területi és életkori megoszlását | Magyar Hang

Az ország ellátása nincs veszélyben, nem indokolt a felvásárlási láz. Müller Cecília szerint vírustesztek nem lassítják a fertőzés terjedését, a személyes kapcsolatok korlátozására van szükség.

A tájékoztatási honlapon még az írják: a 73 fertőzött közül 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 62 magyar állampolgár. Nem nőtt ugyanakkor a vírusból felgyógyulók száma, még jelenleg is az olvasható, hogy két iráni diák távozhatott a kórházból, közülük a második még hétfőn hagyhatta el a karantént.

Az elérhető hivatalos adatok szerint a járvány halálos áldozatainak száma továbbra is egy fő, míg a tájékoztatás szerint 2322-re nőtt az elvégzett tesztek száma. A tegnapihoz képest két személlyel több került karanténba, így számuk most 124 fő.

A friss cikkben is felhívják ugyanakkor a figyelmet: „Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! Ossza meg videónkat!”

Miért megy utcára? És ha elkapom? Nem halok bele! - Generációs háború a koronavírus árnyékában | Magyar Hang

Hiába az egyre szigorúbb intézkedések, sok helyen nem változtatnak az életmódjukon. A fiatalokat az idősek védelmére kérik.