Hiába jöhet az uniós pénz, nincs láthatáron a tanárbérek érdemi emelése

Hiába jöhet az uniós pénz, nincs láthatáron a tanárbérek érdemi emelése

Tanártüntetés Budapesten (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az Európai Bizottság sokak által erősen vitatott döntése alapján 10,2 milliárd euróhoz juthat az Orbán-kormány a visszatartott uniós forrásokból, a kabinet ígéretével szemben továbbra sincsenek láthatáron az értékelhetőbb tanári fizetések - derül ki az RTL Híradó riportjából. A kabinet gyakorlatilag megállás nélkül az Európai Unióra mutogatott az oktatás állapota és a pedagógusok tarthatatlan bérhelyzete ügyében, és a rendezést attól tette függővé, hogy megérkeznek-e Magyarországra azok az uniós pénzek, amelyeket Brüsszel az Orbán-kormány korrupciója és a jogállamiság leépítése miatt zárolt.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy a zárolt pénzekből feloldanak mintegy 10,2 milliárd eurót - átszámítva 3900 milliárd forintot - ami bőven elegendő lenne a tanárbérek mielőbbi rendezéséhez. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a Blikknek arról beszélt: „Azt ígértük, hogy a pedagógusbérek elérik majd a diplomás átlag 80 százalékát, mégpedig 2025. január 1-jével. 2024. január 1-jén ez 72 százalék. Ha megkapjuk a pénzt, akkor 2024. január 1-jével meg tudjuk emelni a pedagógusok bérét. Egy nagyon jelentős emelésről van szó, közel bruttó 700 000 forintos átlagbérről beszélnénk”.

Csakhogy a helyzet nem ez lesz. Az RTL Híradó megkérdezte a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumot, ahonnan azt a választ kapták, hogy január elsejétől 10 százalékkal emelik a tanárok bérét, további emeléseket viszont csak akkor kapnak, ha már itt van az uniós pénz. Ebben az a bökkenő, hogy a kifizetéseket a szabályok szerint meg kellene előlegeznie a kormánynak, vagyis az EU csak akkor fogja odaadni a pénzt, ha a kormány azt már a megígért fedezetre kifizette a pedagógusoknak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ennek megfelelően nem is túl bizakodó: a csatornának úgy nyilatkozott, hogy ha a pedagógusok nem szedik össze magukat és nem gyakorolnak komolyabb nyomást a kormányra, akkor ne számítsanak a 10 százalékosnál komolyabb béremelésre. Hozzátette ugyanakkor, ha a nagyobb mértékű fizetésemelés elmarad, a szakszervezet sztrájkot hirdet.

Címkék: béremelés, tanárok