Hivatalosan is benyújtotta lemondását Novák Katalin

Hivatalosan is benyújtotta lemondását Novák Katalin

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is benyújtotta lemondását az Országgyűlésnek Novák Katalin. A dokumentum egyetlen oldalas és csak annyit közöl benne, hogy lemond a köztársasági elnöki megbízatásról. A következő lépés most az, hogy a lemondást el kell fogadnia az parlamentnek, erre a szabályok értelmében 15 napjuk van, majd egy külön nyilatkozatban kifejezik, hogy ez megtörtént. Ezt követően megindulhat az elnökválasztás előkészítése az alaptörvény és a házszabály értelmében, ez akár néhány hét alatt lebonyolítható.

Novák Katalin szombaton délután, a köztévén sugárzott néhány perces videóban jelentette be, hogy lemond az államfői posztról. Az ok az elmúlt napokban nyilvánosságra került és hatalmas vihart kavart döntése, miszerint kegyelmet adott egy pedofil iskolaigazgató bűnsegédjének. – Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia  kapcsán kételyeket ébresszen – mondta, leszögezve, hogy itt nem lehet kétely és soha nem adna kegyelmet annak, akiről azt gondolná, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Nem sokkal utána jelentette be Varga Judit, hogy vállalja a politikai felelősséget – mivel ő ellenjegyezte a kegyelmi döntést – és visszavonul a közélettől, a Fidesz európai parlamenti listavezetője sem lesz.

A két politikus lemondása után Varga Judit volt férje is lemondott minden állami pozíciójáról, majd interjút adott a Partizánnak, amelyben többek között arról beszélt, hogy ez a rendszer nem annyira stabil, mint amilyennek tűnik és hosszan bírálta Rogán Antalt és a propagandagépezetét.