HM: További vállalatokhoz érkezhetnek irányító törzsek

HM: További vállalatokhoz érkezhetnek irányító törzsek

Katonai járőrök a debreceni Kossuth téren 2020. március 20-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezetésével futó létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport nemrégiben bejelentette, hogy a honvédség 71 vállalatnál már elkezdte a munkát a koronavírus-járvány elleni minél hatékonyabb küzdelem érdekében. Az ezzel kapcsolatos bizonytalanságok, félreértések tisztázása érdekében a Honvédelmi Minisztériumhoz fordultunk, írásban kaptunk válaszokat.

– Feladatkör, szakterület szerint kik és pontosan milyen munkát végeznek a honvédség részéről ezeknél a cégeknél, mit jelent a gyakorlatban az irányításban való részvétel? Milyen esetekben avatkozhatnak be a folyamatokba? Az első 71 cég között az élelmiszerláncok közül csak az Auchan szerepel. Bővül a kör ezen a téren? – kérdeztük elsőként csütörtök esti megkeresésünkben.
– Ezen a héten a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport 71 vállalatot jelölt ki, melyekhez megérkeztek a honvédelmi irányító törzsek. Az elkövetkező napokban, hetekben ezeknek a vállalatoknak a köre szükség esetén bővülhet, melyről tájékoztatást adunk. A honvédelmi irányító törzsek nem veszik át a vállalatok irányítását, feladatuk a vállalatok vezetőinek támogatása, segítése az ország működőképességének biztosítása és a magyar emberek zavartalan ellátása érdekében.

– Mi az oka annak, hogy HM-esként ismert cégek is szerepelnek a listán, ott mit kell átvennie a honvédségnek (Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Honvédelmi Minisztérium Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai zártkörűen működő Részvénytársaság, HM Arzenál Elektromechanikai Zrt, Honvédelmi Minisztérium Armcom Kommunikációtechnikai zártkörűen működő Részvénytársaság, HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság)?
– Az Ön által említett gazdasági társaságok esetében a tulajdonosi jogkör gyakorlója 2020. január 1-jétől nem a Honvédelmi Minisztérium. A Zrt. vezetésében nem dolgozik katona, ezért az irányító törzs tagjai segítik a cég vezetőinek munkáját.

– Péntektől katonák is láthatók az utcán. Milyen jogkörökkel lesznek jelen? Vagy ők valójában katonai rendészek? (Azóta a képek alapján kiderült, egy katona és egy katonai rendész alkotja a járőrpárt.)
– Katonáink péntek reggeltől 15 nagyvárosban járőröznek. A járőrszolgálat teljesítésre vonatkozó szabályokat, katonai rendészeti utasításokat a járőrpárok minden körülmények között betartják.