Hodász András coming outolt

Hodász András coming outolt

Hodász András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meleg vagyok – jelentette be Hodász András egykori katolikus pap az Instagram-oldalán péntek este, egy nappal a Pride-felvonulás előtt. 

Kaptam egy üzenetet, hogy meleg vagyok-e. Gondolkodtam, hogy egyáltalán válaszoljak-e rá. Nehéz ezt megosztanom veletek, mert részben privát, de részben a közre is tartozik, az előéletem miatt. Tudjátok, hogy mindig próbáltam egyenes ember lenni, most is az leszek: igen. Hosszú út vezetett odáig, hogy ezt itt leírjam, és nagy szerepe van benne annak, hogy egyértelművé vált számomra, hogy papként nincs helyem az egyházban. Tudom, hogy ez sokatok számára nehéz, sőt fájdalmas. Nekem is. Szerettem pap lenni, és tudom, hogy ezzel a lépéssel végleg elvágom az utat visszafelé. De az életemnek, küldetésemnek nincs vége, talán még hasznos tagja lehetek a társadalomnak és Krisztus közösségének. Talán igaz rám, hogy Isten engem választott, a “semminek látszót”, a megvetettet, akiről azt hiszik, hogy Istennek semmi köze hozzá, hogy a szeretet civilizációját építsem. Továbbra is hiszek Istenben, és szeretem az egyházat, számomra öröm lesz, ha ti is így tesztek. És bár tudom, hogy sokan ezt várják tőlem - ezek után még inkább –, de nem arra születtem, hogy megváltoztassam a Biblia tanítását. Ez most egyelőre ennyi. Tudom, hogy rengeteg kérdés merül fel, ezekre hamarosan válaszolni fogok a megfelelő fórumon – írta a posztban.

Hodász András június végén a Magyar Hang Kompország podcastja vendége volt (a beszélgetést itt nézheti meg), májusban pedig interjút adott lapunknak. Hodász Andrást 2022 szeptemberében mentették fel saját kérésére a papi szolgálat alól, idén februárban pedig megírta, hogy gyermekkorában zaklatta egy pap.