Horváth Csaba: Ez egy „kusturicás abszurd”

Horváth Csaba: Ez egy „kusturicás abszurd”

Horváth Csaba (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt sem tudja, hogy pontosan mivel gyanúsítják – ezt állítja Horváth Csaba, akit szerdán korrupciós bűncselekmények miatt hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség. A hatóság közlése szerint egyébként a gyanú az, hogy „2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt”.

Zugló polgármestere az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt érdemben először arról, hogy szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség emberei házkutatást tartottak nála és a XIV. kerületi polgármesteri hivatalban is. Szürreálisnak nevezte, hogy reggel hétkor becsöngettek hozzájuk, ő éppen „vágta a kiflit és kente a vajat”, az ajtóban pedig ott állt nyolc ember, hogy házkutatást tartsanak. – Jól láthatóan nem kerestek semmit – mondta a politikus, hozzátéve, hogy a hatóság emberei „megfélemlítő módon, de kulturáltan viselkedtek”. Végül a telefonját lemásolták, de nem vittek el az otthonából semmit, ahogyan a polgármesteri hivatalból sem, igaz, ott az irodájába be sem mentek.

A konkrét ügy kapcsán Horváth Csaba azt mondta, hogy egy „Móricka színvonalú ügyészségi dokumentumot” látott, ami három oldalas és számára nem derült ki belőle semmi részlet. Annyit tud, hogy van egy SYS IT nevű cég, „amiben kimondottan kormányközeli cég érintett”, a 4iG, és ennek kapcsán van nyomozás. Itt pedig egy bizonyos személy – akit nem nevezett meg –, „hirtelen ötlettől vezérelve mondott valamit”, „olyan valótlanságot állított, ami politikai értelemben hasznos lehet a gazdának, de nincs valóságalapja”. Az ügyészek 15 napot kértek, hogy egyáltalán megismerhesse, mi alapján tartották nála a házkutatást.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi közleménye egyébként úgy szól: „A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Mindezen túlmenően, 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt”. Horváth Csaba állítása szerint ez egy „kusturicás abszurd”, semmilyen volt helyi politikussal semmilyen cselekményben nem vett részt és nem is mondott többet erről.

A politikus egyébként rajta lesz az ellenzék közös országos listáján, bár az Országgyűlésbe nem akar beülni, maradna Zugló polgármestere. Végig fogja gondolni, hogy a gyanúsítás miatt vissza kell-e lépnie, bár szerinte az egyfajta rossz képet is sugallhatna, mintha beismerne valamit.