Hőség, extrém UV-sugárzás, zivatar és felhőszakadás is várható

Hőség, extrém UV-sugárzás, zivatar és felhőszakadás is várható

Napozók a tengerparton. Képünk csak illusztráció (Fotó: Mikael Cho/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reggel még kevés felhő lesz az égen, majd erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és késő délelőttől kezdve egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hétfőre kiadott előrejelzésük szerint a zivatarokat viharos széllökések, felhőszakadás, illetve jégeső kísérheti. Kezdetben a délnyugati, déli szél élénk lesz, majd egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megerősödik, néhol viharossá fokozódik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 36 fok között valószínű, 30 fok alatti csúcsértékekre az Északnyugat-Dunántúlon számíthatunk, de délután már egyre nagyobb területen visszaesik a hőmérséklet.

Az OMSZ-nél arra is felhívták a figyelmet, hogy hétfőn a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.5-ös (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között, kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. (A várható UV-B értékek területi eloszlását ezen a térképen tudják megnézni.)

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint hétfőn hidegfront érkezik, így az arra érzékenyeknél görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek. Nő az infarktusveszély, valamint ingerültebbek is lehetünk. Zivatarok környezetében fülledtté válhat a levegő, ami nehéz légzést, szédülést, légszomjat idézhet elő, valamint felerősödhetnek az asztmatikus tünetek, így ebben az időszakban az érintettek lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban.

A közlekedésmeteorológiáról szólva pedig megjegyzik: a heves záporok, zivatarok miatt vizes, csúszós utakra, vízátfolyásokra számíthatnak az útnak indulók, főként a nap második felében. Az intenzívebb gócokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, nagyobb méretű jég is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél a front érkeztével nagy területen viharossá, sőt erősen viharossá válik, jelentősen csökkentve ezzel a járművek menetstabilitását. A front érkezése előtt a napos időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Címkék: időjárás