Idea Intézet: a Tisza Párt most nem nőtt tovább

Idea Intézet: a Tisza Párt most nem nőtt tovább

Magyar Péter beszédet mond (Forrás: Magyar Péter/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tisza Párt áprilisi feltűnése óta először fordult elő, hogy nem nőtt a támogatottsága – írja az IDEA Intézet a július utolsó hetében végzett, most publikált felmérése alapján.

A lapunkhoz is eljuttatott közlemény szerint ha július végén parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, azt a Fidesz–KDNP nyerte volna meg, de a kormánypártok támogatottsága a biztos szavazók körében is csak 7 százalékkal volt magasabb a Tisza Pártnál. A közvélemény-kutatás összegzésében felidézik, hogy a kegyelmi botrány kirobbanása óta jelentős elmozdulások történtek a hazai pártpolitikában, alapvetően megváltoztak az erőviszonyok. Magyar Péter Tisza Pártja szinte hétről-hétre, folyamatosan erősödött, miközben az ellenzéki pártoknak visszaesett a támogatottsága, a kormánypártoké pedig erőteljesen ingadozott: egy darabig lassan csökkent, aztán viszont az EP-választási kampány hatására újra emelkedett. Júniusban a sikeres EP-választás utáni első hetekben a Tisza Párt támogatottsága még tovább tudott valamelyest emelkedni, de az Idea Intézet adatai azt mutatják, a folyamat július végére egyelőre megállt, a Tisza támogatottsága nem nőtt tovább.

Július végén a teljes népességből 28 százalék szavazott volna a Fideszre, 22 százalék a Tisza Pártra, öt százalék a DK és 4 százalék a Mi Hazánkra. Mivel a Tisza-szavazók választási hajlandósága emelkedett, a párt a biztos szavazók körében egy kicsit tovább tudott erősödni, már 34 százalék szavazna a Tiszára egy most tartandó választáson, ami azt jelenti, hogy 7 százalékponttal van lemaradva a Fidesztől, amely 41 százalékot kapna. A DK a biztos szavazók körében 8 százalékot kapna, a Mi Hazánk pedig éppen elérné az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az MKKP 3, a Momentum 2 százalékon áll, ami pedig az LMP, az MSZP és a Párbeszéd júliusi támogatottságát illeti, az „mérhetetlenül alacsony”.