IDEA: Ötéves mélyponton a Fidesz támogatottsága

IDEA: Ötéves mélyponton a Fidesz támogatottsága

Szabó Tímea a Fideszt és a kínai zászlót összemontírozó pólóban (Forrás: Szabó Tímea/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A teljes népesség 26 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson – közölte az IDEA Intézet. A közvélemény-kutatás szerint míg a teljes, választókorú népesség körében nem történt változás, a biztos szavazó pártot választóknál két százalékpontos csökkenés regisztrálható a kormánypártoknál (43 százalék). Az IDEA Intézet 2018 végén kezdődő méréseiben ez a kormányzópártnak mért legalacsonyabb érték. Egy évvel korábban, 2022. decemberében a Fidesz még 47 százalékon állt a biztos pártválasztóknál – számolt be a 24.hu.

Az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. A teljes népességben három további párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk (6 százalék), a Momentum Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyaránt 5-5 százalékkal. Mindhárom pártnak a biztos szavazó pártot választók rétegében is stabilan megvan a parlamenti belépéshez szükséges támogatottság.

Az IDEA Intézet szerint Orbán Viktort a felnőtt népesség tagjainak több, mint egyharmada (37 százalék) látná szívesen (a jövőben is) fontos politikai szerepben. Az ellenzéki politikusok közül Karácsony Gergely (29 százalék) és Dobrev Klára (26 százalék) tekinthető a legnépszerűbbnek. A DK EP-képviselője a korábbi ellenzéki összefogás pártjainak hívei között egyértelműen a legnépszerűbb, a bizonytalanok között viszont a főpolgármester támogatottsága magasabb.

Címkék: pártok, IDEA