Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán tusványosi beszédére

Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán tusványosi beszédére

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum és a DK gyakorlatilag egy-egy mondatban, a Párbeszéd és Jakab Péter, a Nép Pártján Mozgalom elnöke kicsit hosszabban foglalta össze, miért találták lesújtónak a magyar miniszterelnök szombati beszédét Tusnádfürdőn. 

Röviden reagált Orbán Viktor szombat délelőtti, 50 perces tusványosi beszédére a Momentum: mint közleményükben írják, Orbán Viktor egyetlen igaz mondatát tudják kiemelni: „Nagy bajban vagyunk.” Szerintük minden más csak üres semmitmondás volt a miniszterelnök részéről. A Demokratikus Koalíció még tömörebben véleményezte a kormányfő kijelentéseit, szó szerint idézzük: „Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek! DK Sajtóiroda”.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke, országgyűlési képviselője viszont helyettük is bőbeszédűen értékelt „A jövőt kell megnyerni, nem a pillanatot uralni” című Facebook-posztjában. Szerinte végtelenül kiábrándító beszédet tartott a kormányfő. – A feladat az lett volna, hogy felelős vezetőként választ adjon az országunk és világunk jövőjét meghatározó legfontosabb problémákra, az ökológiai- és klímaválságra, valamint az ezzel összefüggésben álló krízisekre, mint a magyarok megélhetési válsága. De megoldások helyett Orbán Viktor egyetlen dolgot mutatott be: hogy nincs érvényes gondolata a jövőnkről – fogalmazott. Szerinte egy felelős kormányfő ilyen alkalommal az igazságos zöld fordulatról, a szolidáris gazdaság és a fenntartható társadalom felé vezető út feladatairól beszélt volna. Ehelyett a kényszeres feszültségkeltést és provokációt folytatta, „amely talán rövid távon szolgálhatja a Fidesz hatalompolitikai céljait, de egyértelműen rombolja az európai Magyarország hosszú távú sikerének esélyét”.

– Orbán az általa vezetett Magyarországot önhittségében hídnak látja Kelet és Nyugat között, miközben Keletről nézve a fideszes miniszterelnök legfeljebb „hasznos hülye”, a keleti geopolitikai terjeszkedés szolgálóleánya, Nyugatról nézve pedig politikai pária, az Európa gazdasági perifériájára csúszó ország korrupt és opportunista vezetője – vélekedett az ellenzéki politikus.

Jakab Péter, a Nép Pártján Mozgalom elnöke szerint Orbán beszéde első öt percében megmutatta, mi a fontos neki igazán: a hatalom. – Merthogy miközben Romániában jönnek-mennek a miniszterelnökök, ő már 13 éve van hatalmon. Ő erre büszke – emelte ki, majd felsorolta, a románok miben lettek jobbak nálunk: alacsonyabb az infláció, kevesebb az áfa, olcsóbb az élelmiszer, olcsóbb a benzin, a fizetés már magasabb, és ami a legfontosabb, ott a korrupt politikusokat börtönbe zárják. – Nálunk meg kormányon vannak. És ennek az árát a nép fizeti 13 éve. Egyre többet – írta bejegyzésében, majd így folytatta: „jobb 13 év alatt több miniszterelnök, mint egy, aki korrupt és bolond. A hatalom bolondja.” Ezért a Nép Pártján gy fontos nyugati, amerikai vívmány bevezetését javasolja: egy ember maximum kétszer lehessen miniszterelnök.

A Jobbik-Konzervatívok „Tusványosi mesék” című közleményükben úgy fogalmaznak, hogy „az az ember akarja még hosszú évekig alakítani a magyarok sorsát, akinek miniszterelnöksége alatt rekordgyenge lett a forint, Európa-bajnok az infláció és az élelmiszerár-emelkedés, és egyre mélyül a megélhetési válság. Az akarja irányítani az országot, aki más kormányokkal egyetemben a rendszerváltás veszteseivé tette a magyarokat, letörve a bérüket, és most vendégmunkások százezreivel árasztja el hazánkat.” A párt is arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbánnak csak a hatalom számít, és kivezetné Magyarországot az Európai Unióból, a vesztes oldalra állítva hazánkat.