Itt az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése arról, hol várhatók árhullámok

Itt az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése arról, hol várhatók árhullámok

A Duna télen (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapesten hosszan elnyúló árhullámra számítunk, a tetőzés a legfrissebb adatok szerint a jövő hét első napjaiban lesz, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnapi közleményében. Hangsúlyozták: nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága. Ennek oka, hogy a megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékletek miatt a csapadék halmazállapota és az abból, illetve a korábban hullott hókészletből történő lefolyás (olvadás) számítása nagyon nehezen előrejelezhető.


Mint írták, jelenleg Európa jelentős részén, így hazánkban is ciklonok és frontjaik okoztak és még okoznak vasárnap is változékony időjárást. Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 5-30 mm közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-50 mm vegyes halmazállapotú csapadék esett. Vasárnap még folytatódik a változékony, időnként csapadékos és szeles időjárás, de már területi átlagban kevésbé jelentős mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás, miközben nagyon erőteljes melegedés kezdődik. A jövő hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe időszak következik.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak vagy éppen indulnak el. Az Országos Vízjelző Szolgálat vasárnap délelőtti előrejelzése szerint a Dunán Nagybajcsnál II. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, amely 12.25-én, hétfőn tetőzik majd. Komárom és Esztergom térségében az I.fokú árvízvédelmi készültségi szinteket (500 cm) meghaladó tetőzésekre számítunk a ma reggeli prognózisok alapján. Budapesten a jövő hét első felében, előreláthatólag a II. fok szintjétől elmaradóan, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó. Szintén árhullám vonul le a Rábán, amely Körmendnél ma tetőzik. Az Ipolyon is komoly vízszintemelkedés várható, a folyó jövő héten I. fok felett tetőzhet.

A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél I. fok fölötti tetőzéssel. Emellett a Zagyván ismét az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig ismét a II. fok elrendelése valószínű. A Bodrogon további, még I. fok feletti, lassú apadás várható. A Tiszán, jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az I. fok fölötti vízállásokkal járó árhullám az alsóbb szakaszokon várhatóan már a készültségi szintek alatt tetőzik. Újabb jelentős tiszai árhullám nem valószínű.

Kiemelték: fontos tudni, hogy egy dunai árhullám alatt az állami fővédvonalakon a vízügyi szolgálat látja el a védekezési feladatokat, de a Vízgazdálkodási törvényből adódóan vannak önállóan védekező települések is (Duna-kanyar, Budapest), amelyek védvonalain az árvízvédekezés megszervezése az önkormányzat feladata. Amennyiben a település kéri, a vízügyi szolgálat műszaki segítséget nyújt. – Kollégáink folyamatosan figyelik és értékelik a helyzetet – írták közleményük zárásaként. 

Címkék: Duna, Tisza, Rába Sajó