Jakab Péterék beszóltak a Jobbik vezetésének

Jakab Péterék beszóltak a Jobbik vezetésének

Jakab Péter (Jakab Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tegnapi napon Jakab Péter aláírásgyűjtést indított „Tiltakozunk a rezsi emelése ellen” – címmel. Sajnálattal látjuk, hogy a Jobbik vezetése mindezt nem támogatja – közölte a A Nép Pártján Facebook-oldal péntek este.

A Jakab Péterhez köthető platform közleményben is elküldte ezt a véleményt a médiának, Néppártján Sajtó aláírással.

„Jakab Péter, ahogy mi, akik a nép pártján állunk tartjuk magunkat ahhoz, amit a választáskor ígértünk: a rezsicsökkentésnek maradnia kell. Elfogadhatatlan az, hogy míg a kormány az áram fogyasztói árát kétszeresére, a gáz árát hétszeresére emeli, a Jobbik szerint elég az áfát elengedni, aki meg magát a rezsiemelést is elutasítja, betartva a választási ígéretét, annak az aláírásgyűjtését hasztalan adatgyűjtésnek állítják be, semmibe nézve több tízezer embert, akik aláírták eddig Jakab Péter kezdeményezését a Fidesz megszorító politikája ellen” – írták főképp a Jobbik vezetésének címezve soraikat.

A Facebookon megjelentetett bejegyzést Jakab Péter ugyan egyelőre nem osztotta meg a saját oldalán, de hozzászólt, megköszönve, hogy aláírják a petícióját.

Nem ez az első csörte pénteken Jakab körei és a pártvezetés között. Reggel Bíró László, Jakab Péter egyik szövetségese ment neki a Jobbik elnökségének és frakciójának, még lemondásra is felszólította őket.

Az Azonnali közben arról írt, hogy nem biztos hogy véletlen a Bíró-levél: július folyamán felgyorsult a Jobbik „jakabtalanítása”, az egykori elnök közeli szövetségeseit egymás után távolítják el a vezető pozíciókból. A hónap elején a pártigazgatói teendőket 2020 februárja óta ellátó Lejer Zoltánt cserélték Nunkovics Tiborra, csütörtökön pedig a regionális igazgató közül távolították el a Jakabhoz közel állókat. A 19 megye és a főváros szervezeteinek élén eddig 20 regionális vezető állt, mostantól azonban csak kilencen lesznek és a volt elnök bizalmasait váltották le. 

Jakab Péter június 8-án mondott le a Jobbik pártelnöki tisztségéről arra hivatkozva, hogy az elnökség nem tud vele együttműködni. Arról lapunk is beszámolt, hogy lényegében elfogyott körülötte a levető. – Több mint tíz éve vagyok a Jobbik tagja, de ilyen lázadást a központ ellen még nem láttam – így foglalta össze az április 3-a óta eltelt időszakot korábban Magyar Hangnak a párt egyik régi motorosa. Az emiatt kiírt tisztújításon Gyöngyösi Mártont választották meg elnöknek, az új vezetés egyik első lépése pedig az volt, hogy Jakab Pétert levették a frakcióvezetői posztról is. Azóta az egykori vezető már lényegében önállósodott: saját maga küld ki közleményeket, a Jobbik nevét és logóját szinte nem is használja. A Jobbik frakciója július 18-i ülésén úgy döntött, hogy megtiltja, hogy a tagok a jövőben önálló arculatot használjanak, de Jakab ezek után sem változtatott a különutasságán.