Jönnek a zivatarok

Jönnek a zivatarok

Zivatarfelhő a Balaton felett a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna felől fényképezve 2021. május 18-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A déli tájakon továbbra is sok napsütés várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, északabbra erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés – írja szombati előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint az ország déli, délkeleti harmadán némileg kisebb a csapadék esélye, másutt – különösen délután – több alkalommal is előfordulhat zápor, zivatar. Nagy területen élénk, sőt néhol erős lesz az északnyugatira forduló szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 37 fok között várható, északnyugaton, északon az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint szombaton is kánikulára kell számítani. Továbbra is sokaknál alakulhat ki fejfájás, migrén, fáradtság, tompaság, jelentkezhet, illetve ingerültebbek, dekoncentráltabbak lehetünk. A záporok, zivatarok miatt még nagyobb lesz a fülledtség, ami miatt nehéz légzés, légszomj, rosszullétek alakulhatnak ki. Továbbá az asztmások állapota is romlik. A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők és az idősek körében keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, rosszullét léphet fel, ezért érdemes lesz többet pihenni, kerülni a nagyobb fizikai megerőltetést. A helyzetet tovább rontja, hogy a nappali hőség után többfelé az éjszakák sem hoznak érdemi felfrissülést. Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között nagyon erős lesz, ezért ebben az időszakban.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, szombaton sok helyen fordulhatnak elő vizes, csúszós útszakaszok. A heves zivatarok környezetében viharos széllökésekre, felhőszakadás miatt lecsökkenő látástávolságra, néhol akár vízátfolyásokra is készülni lehet. A zivataroktól függetlenül is élénk, erős lesz a nyugati, délnyugati szél. A nagy melegben közben könnyen lankad a figyelem, nő a reakcióidő. Gyermekeinket, házi kedvenceinket pedig soha ne hagyjuk a tűző napon álló zárt járműben.

Címkék: időjárás