Jövőre adhatják ki az olaszoknak a ’Ndrangheta magyar ügyvédnőjét

Jövőre adhatják ki az olaszoknak a ’Ndrangheta magyar ügyvédnőjét

Fotó: Unsplash/Bill Oxford

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új döntés született az ügyvédnővel kapcsolatban, aki a gyanú szerint több, a ’Ndrangheta maffiához köthető céget saját budapesti irodájába jegyzett be. A Fővárosi Törvényszék ugyanis csütörtökön elrendelte a nő letartóztatását és átadását – ám az átadás végrehajtását egy évvel elhalasztotta. Vagyis, az asszonyt csak jövő év augusztusában hallgathatják ki az olasz nyomozók.

A magyar állampolgárságú ügyvéd ellen korábban a Catanzarói Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása bűncselekmények elkövetése miatt. A büntetési tétel felső határa több mint 20 év szabadságvesztés. Az elfogatóparancs 9 bűncselekményre vonatkozik.

A gyanú alapján a nő együttműködött az olasz maffiaszervezet, a ’Ndrangheta szövetség tagjaival, akik Olaszországban és külföldön is aktívnak számítanak. A jogász, státuszát kihasználva formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett magyarországi cégeket – azokat azonban valójában a bűnbanda vezetője működtette és teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta. A cégek segítségével a ’Ndrangheta pénzt mosott, bűncselekményből származó jövedelmeket fehérített ki.

A törvényszék azt is megállapította, hogy az ügyben alkalmazni kell a specialitás elvét, vagyis hogy a gyanúsítottal szemben az olasz fél csak az elfogatóparancsban szereplő bűncselekmények miatt folytathat büntetőeljárást. A végzést az ügyészség képviselője tudomásul vette, míg a terhelt és védője fellebbezést jelentett be az ellen, így az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik – olvasható a bírósági közleményben.