Kalkulátor mondja meg, mennyi lehet az aktív korúak nyugdíja

Kalkulátor mondja meg, mennyi lehet az aktív korúak nyugdíja

Készpénz (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új nyugdíjkalkulátort tett közzé a Bankmonitor, amely segít megbecsülni, hogy a mai aktívak reálisan mekkora állami nyugdíjra számíthatnak. A kalkulátorban három adatot – az életkort, a nettó fizetést és a legmagasabb iskolai végzettséget – kell megadni. A rendszer ezek alapján (és egy realisztikus életpálya feltételezésével) kikalkulálja, hogy a felhasználó várhatóan mennyi állami nyugdíjra lesz jogosult, amikor eléri a 65 éves kort – írják a honlapon. Példát is hoztak: aki most 33 éves, havonta 300 ezer forint a nettó fizetése, a legmagasabb iskolai végzettsége pedig főiskola/alapképzés, ő várhatóan körülbelül 174 ezer 600 forint mai értékű állami nyugdíjra lesz jogosult.

A nyugdíjkalkulátor a megadott adatok – és a KSH kapcsolódó adatbázisai – alapján modellezi a reális jövedelmi életpályát, majd az így kapott életpályából megbecsüli azt a várható nettó átlagkeresetet, melyet az állami nyugdíj kiszámítása során majd figyelembe vesznek.

Mint írták, a nettó átlagkereset ismeretében a szolgálati időtől függő szorzószámra van szükség, hiszen ennek a szorzószámnak és a figyelembe vehető átlagkeresetnek az egyszerű szorzata lesz az induló nyugdíj. A kalkulátor a szolgálati időre a szokványosnál valamivel kedvezőbb értéket, 40 évet feltételez, melyhez 2024-ben 80 százalékos szorzószám tartozik. A megadott életkortól függően ezt a szorzószámot fokozatosan csökkenti: minél fiatalabb a felhasználó, annál kisebb szorzószámot feltételez a kalkulátor, így kezelve a negatív demográfiai kilátások hatását.

Címkék: nyugdíj, kalkulátor