Kalocsán is a szavazás megismétlését illetve újraszámolást kérnek

Kalocsán is a szavazás megismétlését illetve újraszámolást kérnek

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje beszédet mond a Kalocsa és Paks közötti új Duna-híd avatásán a Bács-Kiskun vármegyei Foktőnél 2024. június 6-án. Mögötte Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Süli János KDNP-s országgyûlési képviselő (b). (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vasárnapi választások után újraszámolást kér a Kalocsán a Kalo Lokálpatrióta Egyesület színeiben indult Bagó Zoltán, aki 2156 szavazatot kapott a polgármester-választáson, míg győztes fideszes ellenfele, Filvig Géza 2179 voksot. A különbség minimális, mindössze 23 szavazat. 

– A mai napon fellebbezést nyújtottam be a szavazatszámláló bizottságok szavazóköri eredményt megállapító döntéseinek törvénysértő voltára hivatkozva. Elsődlegesen kértem a polgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlésének elrendelését. Másodlagosan kértem a szavazólapok érvényességének ismételt vizsgálatát és a szavazatok újraszámolását – írta Bagó Zoltán bejegyzésében.

Ezután a Kalo Lokálpatrióta Egyesület nevében felsorolta a vélelmezett jogsértéseket. Többek között kifogásolták, hogy ugyanazon szavazófülkében egyszerre többen, akár négyen is tartózkodtak egyidejűleg, és ez többször fordult elő. – Volt olyan is, hogy több analfabéta választópolgár érkezett a szavazókörbe, akiknek a szavazásban minden esetben az SZSZB-elnök egyedül nyújtott segítséget – folytatta bejegyzését. Állítása szerint több olyan szavazókörről szereztek tudomást, ahol a Helyi Választási Iroda a szavazatszámláló bizottság által kiállított szavazóköri jegyzőkönyvet utóbb „visszavonta”, és a Városházán a helyi választási iroda munkatársai új szavazóköri jegyzőkönyvet készítettek, amit utóbb írattak alá a szavazatszámláló bizottság jelen nem lévő tagjaival. 

– Az igazolt és valószínűsíthető jogsértések az egész településen sértették a választások tisztaságát. Emiatt a szavazatszámláló bizottságok szavazóköri eredményt megállapító döntéseit nem tekintjük törvényesnek, ezért azok megsemmisítése és a polgármester-választás megismétlése szerintünk indokolt – fogalmazott Bagó, aki azt is közölte, készen állnak arra, hogy adott esetben az illetékes bíróságon is, minden rendelkezésre álló jogi eszközzel megvédjék a kalocsai polgármester-választás tisztaságát.