Karácsony: Daraboljuk fel a Magyar Nemzeti Bankot

Karácsony: Daraboljuk fel a Magyar Nemzeti Bankot

Karácsony Gergely (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Matolcsy „Darabolós” György Budapest szétszabdalására vonatkozó javaslata nyomán nekem is lenne egy ötletem. Daraboljuk fel a Magyar Nemzeti Bankot – írja friss Facebook-bejegyzésében eléggé feldúltan Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint indítványozza, a jegybank egyik fele kezelje végre az évtizedes csúcsokat döntögető inflációt, a másik pedig, ahol az elmúlt években több száz milliárd forintnyi közpénz vesztette el közpénz jellegét, kerüljön az ügyészség felügyelete alá.

A poszt apropója, hogy Matolcsy György jegybankelnök hétfőn arról írt a Magyar Nemzet néven megjelenő lapban, hogy megszüntetné a mostani Budapestet, mert szerinte egy 600 ezer fős főváros lenne ideális. Hosszasan értekezik ennek indokairól, majd megoldást is javasol. Szerinte meg kell teremteni a Budapest szétszabdalásához szükséges demokratikus és rendezett kereteket úgy, hogy helyi népszavazás útján, a kerületek szavazóinak döntésére bíznák, kiválnak-e a mai fővárosból.

A Demokratikus Koalíció is gúnyos közleményt írt Matolcsy ötletéről: arra hívják fel a Nemzeti Bank elnökének a figyelmét, hogy jó lenne, ha végre azzal foglalkozna, ami a dolga: az Európa-szinten is rekordmagas infláció leszorításával, és a forint árfolyamának védelmével.