Karácsony Gergely: 60 év felettieket ne oltsanak Sinopharmmal

Karácsony Gergely: 60 év felettieket ne oltsanak Sinopharmmal

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 2021- június 5-i Fudan elleni tüntetésen a Kossuth-téren (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem elég, hogy a kormány lehetővé teszi a harmadik oltást, külön oltási kampányt kellene szerveznie a Sinopharmmal oltott időseknek – közölte pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Orbán Viktor néhány órával korábban, a szokásos reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy augusztus elsejétől lehetőség lesz egy harmadik vakcina kérésére is.

Jó irányba tett lépésnek, ugyanakkor túlságosan bátortalannak és nem elégségesnek nevezte Karácsony Gergely, hogy augusztustól lehetőség lesz harmadik oltás kérésére is. A főpolgármester szerint ugyanis külön oltási kampányt kellene szervezni a Sinopharmot kapott 60 év felettieknek, hiszen – mint mondta – szinte kizárólag a kínai vakcinával oltottakat érinti az ügy. Azt is ki kell szerinte mondani, hogy akinél a korábbi két Sinopharm nem eredményezte a szükséges reakciót, azt ne lehessen harmadszorra is azzal oltani.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti aspiráns azt is fontosnak nevezte, hogy a megmaradó kínai vakcinák miatt a kormány kezdeményezzen tárgyalást Kínával, hogy a feleslegessé váló oltóanyagot vegyék vissza. Habár most az oltást nevezte a legfontosabbnak, szavai szerint eljön az idő, amikor fel kell tenni a kérdést: ki és mennyit keresett ezen a vakcinabizniszen.

Karácsony Gergely egyúttal ismét sürgette, hogy szervezzen a kormány általános és ingyenes állami tesztelést. A főváros eközben a kerületekkel közösen folytatja a korábban már megkezdett antitest-teszteket, a szükséges eszközökből minden városrész polgármestere kapott. A főpolgármester így azt kérte, hogy a kormánypárti vezetésű kerületek is éljenek a lehetőséggel.