Karácsony Gergely a pápalátogatásról: öröm és megtiszteltetés

Karácsony Gergely a pápalátogatásról: öröm és megtiszteltetés

Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öröm és megtiszteltetés, hogy szeptemberben Budapesten fogadhatjuk Ferenc pápát - írta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán. "Erdő Péter bíboros, érsek kezdeményezésére főpolgármesterként én is levélben hívtam meg Ferenc pápát a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Sokakkal együtt várom a találkozást" - fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint manapság talán Ferenc pápától lehet és érdemes a legtöbbet tanulni. Nem csak hitről, emberségről, hiszen a klímavédelem és a környezetvédelem terén is az egyik legprogresszívebb programot fogalmazta meg korábbi enciklikájában - írta. Hozzátette: legutóbb a "legjobb politikáról" is figyelemre méltó, akár iránymutatásnak is beillő gondolatokat írt. A populizmussal szemben - "amelyben mi élünk" - a popularizmust javasolja.

A populizmus valójában visszaél a népakarattal, bár állandóan arra hivatkozik, a felhatalmazást egyéni, önös érdekek érvényesítésére, anyagi haszonszerzésre használja - áll a főpolgármester bejegyzésében. A popularista politika viszont mindenki számára lehetőséget biztosít, hogy saját képességét fejlessze, az emberi méltóságra összpontosít, amelyet nem rendel alá pénzügyi szempontoknak, és védelmezi a munkát mint a társadalmi élet legfontosabb dimenzióját.

A szegénységet pedig a szolidaritás és a szubszidiaritás, vagyis a helyben meghozott döntések alapján, az önkormányzatiság erősítésével kezeli. Az állandó megosztottság, a háborús retorika helyett az együttműködésben, a partnerségben hisz - írta. "Nagyon közel állnak hozzám ezek a gondolatok is" - tette hozzá Karácsony Gergely. (MTI)