Karácsony Gergely: Gyurcsány Ferenc már próbált megzsarolni

Karácsony Gergely: Gyurcsány Ferenc már próbált megzsarolni

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Hosszú azoknak a politikusnak a listája, akik megpróbáltak megzsarolni, rajta van Gyurcsány Ferenc is – erről beszélt a Magyar Hang kérdésére Karácsony Gergely egy szerdai háttérbeszélgetésen, hozzátéve azt is: a Demokratikus Koalíció elnöke ezt általában SMS-ben szokta megtenni. Konkrét esetre nem mondott példát. Azt is leszögezte: vannak a listán más politikusok is, akik kevésbé vannak a reflektorfényben, de az érintettekre sem kívánt példát mondani.

Szintén a Magyar Hang kérdésére azt mondta, hogy sok más emberhez hasonlóan ő is felhívta Márki-Zay Pétert azt követően, hogy lényegében hazaárulónak nevezte a Dobrev Klárára szavazókat. Azt is kérdeztük a főpolgármestertől, hogy mennyire vállalhatók számára Márki-Zay olyan kijelentései, melyekben a miniszterelnök fiának szexuális orientációjáról beszélt, vagy éppen a fél kormányt melegnek nevezi. Erre Karácsony azt mondta, hogy ő nem mondana ilyen mondatokat, de nem ő Márki-Zay Péter. Végül leállt a kormányzati homofób kampány, amivel összefüggésben lehettek ezek a kijelentések.

Arról is megkérdeztük Karácsonyt, megkönnyebbült-e, hogy visszalépett. – Bizonyos szempontból igen, bizonyos szempontból nem – mondta. Abból a szempontból megkönnyebbült, hogy más megy a vágóhídra, de azt a negatívumok közt említette, hogy mind az őt támogató pártokat, mind pedig a szavazókat meg kell nyugtatni, hogy nem tűnik el.

További újságírói kérdésekre azt mondta, nem lát okot arra, hogy ne csak a fővárosi, de a hatpárti koalíció is tovább működjön. Szerinte nagy erőpróba az előválasztás, de mindenki tudja, bárki kiugrik a hatos fogatból, politikai értelemben megsemmisül.

A felvetésre, hogy az őt támogató pártok közül senki sem foglalt állást Márki-Zay mellett, úgy fogalmazott: a pártok a belső kohéziójukat féltik, azért nem mondanak jelöltet, kit támogatnak. Ugyanakkor Karácsony „komoly tétben fogadna arra, hogy Márki-Zay fölényesen megnyeri az előválasztást”.

Mi lett Budapesttel?

A háttérbeszélgetést egyébként a főpolgármester abból az alkalomból tartotta, hogy immár két éve ő vezeti Budapestet. A budapesti fejlesztések bemutatására egyébként honlapot is létrehozott a fővárosi önkormányzat, ez itt tekinthető meg.

Karácsony a 2019 októberétől eltelt időszakot felidézve azt mondta: volt benne egyfajta optimizmus a kormánnyal való együttműködéssel kapcsolatban, és az első fél év ezt még igazolta is, de utána egyértelmű lett, hogy ez megváltozik, ő ennek időpontját a koronavírus első hullámára datálta. Akkor kezdte azt érezni, hogy a kormány számára nagyobb kockázat, ha az a hit erősödik, hogy jól működnek az önkormányzatok, tud kormányozni az ellenzék, mint az, ha látni, hogy a kormány bünteti az ellenzéki városokat. A főpolgármester szerint neki és az ellenzéki polgármestereknek az a dolga, hogy megvalósítsák a programukat,és ma sokkal nagyobb arányban nyernék meg az önkormányzati választásokat, mint 2019-ben.

Felidézte, a világjárvány és a válság a bevételeik 40 százalékát vitte el, miközben a kormány sok felelősséget rakott az önkormányzatokra. Arra is felhívta a figyelmet, ennek ellenére több olyan intézkedést is a főváros kezdeményezett először, amit a kormány később lekövetett, ilyen volt például a maszkviselés elrendelése a BKK-n, mikor más zárt terekben ez még nem volt kötelező, vagy a tömeges tesztelési lehetőségek biztosítása, mikor a kormány még hasonlót nem tett. Arra is kitért, bár a járvány elején a kormány a Pesti úti idősotthonban történt fertőzésekkel és halálozásokkal kritizálta őt, valójában arányaiban 176 olyan bentlakásos intézmény van az országban, ahol arányaiban többen haltak meg, mint ott.


Kiemelte: az egész országban Budapesten volt a legalacsonyabb a többlethalálozás arányaiban, ebben persze nemcsak a fővárosi önkormányzat játszott ebben szerepet, de tény, hogy segítette az is, hogy őszinte kommunikációt folytattak a járványról a budapestiekkel. Azt is megosztotta, az ő saját családjában is voltak halálesetek a koronavírus miatt. Például egy balatoni faluban élő nagybátyja elkapta a járványt, mert azt gondolta, az csak Pesten van. A politikus a főváros eredményei közt említette, hogy megakadályozták, hogy a Szabolcs utcai hajléktalankórház lakóit kiköltöztessék a járvány közepette.

Karácsony elmondta, büszke, hogy sikerült újraszervezniük a városüzemeltetési cégeket, ami hat cég összevonását jelentette a Bécsben is működő „Stadtwerke” modell szerint, ez ugyanis sokkal hatékonyabb működést tesz lehetővé. Kiemelte, ennek nagy politikai ára volt, felügyelőbizottsági helyek szűntek meg, de szerinte ő csak „látszólag szelíd”, a város érdekében sok mindent meg tud tenni.

A főpolgármester arra is kitért, Budapest pénzügyileg rossz helyzetben van, hosszú távon ez a város nem finanszírozható, a Lánchíd felújítása jelentős mértékben hitelből tud megvalósulni, de próbálnak előremenekülni, mert a város fejlődése nem állhat meg.

A Magyar Hang kérdésére Karácsony részletesebben is mesélt a főváros anyagi helyzetéről. – Az idei évet ki tudjuk húzni, de nagyjából májusig biztosítható a működés, addig látunk előre – mondta. Arra is kitért, egy jogszabály szerint december 31-én nem lehet adóssága az önkormányzatoknak, ezt technikailag meg tudják még oldani, de a város nem tud működni úgy hosszú távon, hogy a megörökölt tartalékait kiszedték a zsebéből. Elmondta azt is, miután idén még jön bevételük az iparűzési adóból, még nem látják a pontos számokat, de az adó megfelezése eddig 17 milliárd forintos bevétel kiesést jelentett, „az nagyon sok pénz, egy fél Lánchíd”.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára kapcsán is kapott újságírói kérdéseket Karácsony Gergely. Az államtitkár ugyanis korábban, még 2020 októberében azt mondta: a kormány kész 60 milliárd forinttal tehermentesíteni a budapesti költségvetést. Például készek megvalósítani a pesti rakpartok kerékpáros- és gyalogosbarát, zöldfelületeket is tartalmazó átalakítását, vagy például kifizetni és befejezni a Biodómot. – A Fürjes Balázs által belengetett 60 milliárdból semmi nem valósult meg – mondta Karácsony, aki szerint ez csak egy lufi volt, ami el is szállt, a tárgyalások megfeneklettek.