Karácsony Gergely: Hát akkor ez kész, ennyi volt

Karácsony Gergely: Hát akkor ez kész, ennyi volt

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester arra, hogy a miniszterelnök szombaton bejelentette, az úgynevezett gazdaságvédelmi intézkedések részeként, hogy a kis - és középvállalkozások, illetve egyéni vállalkozók esetén felére csökkenti az iparűzési adót.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3878914568808027?cft[0]=AZUEIqqasUqC3leDbZzi6HGDekT8MgsNB1xE9nDJKNCLKs7tu2roRoaqwvDIrhzI6O1NV3jbjku86qfYb-ZrXnIlbBZ-o6LTkq9ghBHJzTbjFMkzuEMgpSc7ZMxBnvD5yGgyzkpNxjcAKgGVE54xAr7FSeEIMkQsPAIxvBjVNEJFouphkxbjnpAvdI4cJnKNuAE&tn=%2CO%2CP-R

Karácsony szerint az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A főpolgármester szerint a vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni, aki bajban van, eleve kevesebbet fizet. – Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak – húzta alá.

– Az egyébként is a tönk szélén álló önkormányzatok számára viszont a mai bejelentés maga a kivégzés. Sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A veszteségben osztozik Budapest is, a Fővárosi Önkormányzat számára ez nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetjük. Blabláznak valamit a kompenzálásról. Tudjuk mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa. Mi nem leszünk azok! – ígérte a főpolgármester.

Hozzátette: ennek a szerinte felelőtlen kormánypolitikának a társadalmi, gazdasági és politikai következményei beláthatatlanok. – Az önkormányzatok összefogása, közös fellépése, a választóink bevonása ebbe a küzdelembe elkerülhetetlen. Mert a városok kifosztása nem kormányzás! – zárta gondoaltait.