Karácsony Gergely arra kéri a kormányt, szigorítsa a maszkviselést

Karácsony Gergely arra kéri a kormányt, szigorítsa a maszkviselést

Karácsony Gergely főpolgármester maszkban buszozik Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A főváros kezdeményezi a kormánynál a maszkviselés szigorítását – jelentette be a Fővárosi Önkormányzat pénteken közleményben. Mint írták, „a koronavírus negyedik hulláma Magyarországon a közzétett fertőzöttségi, illetve tesztpozitivitási adatok alapján felfutó ágába került: immár több napja 1000 fő feletti az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma, illetve az Egészségügyi Világszervezet által a járvány kontrollálhatósága mércéjének tekintett 5% fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya”.

Azt is jelezték: „jelenleg sajnálatos módon az önkormányzatoknak nincsen lehetősége elrendelni a maszkviselést, ugyanis a tárgykört központi jogszabály szabályozza”. – A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a kormánynál, hogy állítsák vissza a 2021. július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban, vagy ha nem érzi országosan szükségesnek, akkor a kormány adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, Budapest főváros területén a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő – tették hozzá.

A közleményből az is kiderült, a kéréssel Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez írt levelében. Ebben Karácsony felhívta a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének héten hozott javaslataira is. Ezek között kiemelt helyen szerepel, hogy zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön szükséges az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése. – A javaslatról csütörtökön egyeztettünk a Fővárosi Idősügyi Tanáccsal is, a testület egyhangúan egyetértett a döntéssel – írták.

A Szabad Európa csütörtöki cikke szerint még azt mondta a Fővárosi Önkormányzat: „Nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést” a tömegközlekedésben, hisz máshol sem kötelező eltakarni a szájat és az orrot.