Karácsony Gergely: Már közel 50 ezer tagja van a 99 Mozgalomnak

Karácsony Gergely: Már közel 50 ezer tagja van a 99 Mozgalomnak

Karácsony Gergely a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már közel ötvenezer tagja van a 99 Mozgalomnak – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az általa alapított mozgalomról az Index Kibeszélő podcastjában.

A következő kormánytól nem fog kitüntetést kapni Orbán Viktor, hanem végig kell majd nézni, hogyan lettek a családtagjai milliárdosok – válaszolta arra a kérdésre, hogy ha miniszterelnök lesz, kitünteti-e elődjét, mint főpolgármesterként tette. „Ennek a kormánynak a feje eljátszotta mindannyiunk bizalmát, a kormányzati teljesítményét, csak a családtagjainak a vagyonosodásából lehet igazából lemérni” – mondta.

Miniszterelnök-jelölti indulásában az is közrejátszott, hogy főpolgármesterként – mély erkölcsi meggyőződésének megfelelően – megpróbálta a kormány partnerségét megszerezni a programjához, amivel megnyerte a választást. De a kabinet egy másik stratégia mellett kötelezte el magát, hogy nekik ki kell törni a nyakukat. „Azt reméltem, hogy lehet más a Fidesz” – fogalmazott. Ha másképp álltak volna a fővároshoz, akkor nem lett volna hozzá erkölcsi indoka, hogy a kormányt le akarja váltani vagy ebben zászlóvivő legyen. „Most már arra nincs erkölcsi indokom, hogy ezzel a kormánnyal szemben ne mondjam azt, hogy amit tudok, megteszek azért, hogy leváltsuk” – jelentette ki Karácsony Gergely.

A Fudan Egyetem ügyéről elmondta: már kész van az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek által írt, a kínai kormánynak küldendő levél, jelenleg a kínai fordításon dolgoznak.

Kiemelte, egy olyan ügyről van szó, ami „sem Magyarországnak, sem Kínának nem különösebben az érdeke”. Problémaként – túl azon, hogy emberi jogok kérdésében sincs egyetértés a kínai állammal – határozottan a beruházás hitelkonstrukcióját nevezte meg, illetve azt, hogy Budapest egyik legértékesebb telkén épülne meg.

Nyilván ez a haza egyik legfontosabb ügye, hogy nekem milyen típusú nyelvvizsgám van, és az mikortól datálódik. Nyilván minden fideszes politikus tökéletesen beszél angolul, és csak én maradtam le ebben a versenyben. Nem akarom ezt elironizálni, kezeljük ezt a helyén – mondta az angoltudása kapcsán.

Szerinte a nemzetközi porondon elég jól megállja a helyét. „Olyan nemzetközi kapcsolatrendszere ellenzéki politikusnak, mint nekem, nem nagyon van másnak” – fogalmazott.

Címkék: Karácsony Gergely