Karácsony Gergely szerint a kormány továbbra is „méreglerakatot” tervezhet Soroksárra

Karácsony Gergely szerint a kormány továbbra is „méreglerakatot” tervezhet Soroksárra

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Már megint át akarják verni a budapestieket. Hiába a hárító mondatok, a jelek arra utalnak, titokban továbbra is azon dolgozik a kormány, hogy kínai méreglerakatot telepítsen Budapestre, Soroksárra – erről írt Karácsony Gergely a közösségi oldalán pénteken.

Utóbbit arra alapozva írta, hogy a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent a nemzetgazdaságilag kiemelt projektek listáját tartalmazó rendelet módosítása, „ami hatalmasra növelte a »logisztikai és általános gazdasági célú ingatlanfejlesztés Budapest XXIII. kerületében és Gyálon« elnevezésű projekt területét. Akkora területet hasítanak ki, mint az V. és a VI. kerület együttvéve! Brutális méretűre nő az a »nemzetgazdaságilag kiemelt« beruházási célterület, ahova a nyár eleji hírek szerint a kínai méreglerakatot szánják”. 

A főpolgármester szerint „önmagában is botrány”, hogy lakóövezetek tőszomszédságában lévő, természeti védelemre érdemes területeket is bevontak a tervükbe. – A kormány mindeközben hallgat arról, hogy milyen beruházást tervez erre a két kerületnyi területre. Internetes áruházak raktárai, vagy más hasonló épületek biztosan nem igényelnek ilyen elképesztően nagy telkeket. Az mindenesetre biztos, hogy egy ekkora logisztikai terület önmagában is iszonyatos forgalmat generálna egy mindeddig nyugodt és békés, kertvárosias kerületbe – vélte.

Arra is kitért, mindeközben titokban Magyarországon fogadták a kínai Hszincsiang kormányzóját. – A magyar kormány nem adott hírt a látogatásról, de a kínai híradások beszédesek: „a delegációt kísérő cégek együttműködési megállapodást írtak alá a Kína-Európa Kereskedelmi és Logisztikai Parkkal”. És ha ehhez hozzávesszük, hogy Soroksár fideszes polgármestere (az érintett kerületvezető Bese Ferenc, aki függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult - a szerk) még mindig nem írta alá a méreglerakat helyett erdőtelepítésről szóló közös tervezési szerződést, akkor, azt hiszem, helyben is vagyunk – tette hozzá Karácsony Gergely. A főpolgármester azt ígérte, minden rendelkezésükre álló jogi és politikai eszközzel meg fogják akadályozni a beruházást.