Karácsony Gergely: Szorítja a kormány a fővárost

Karácsony Gergely: Szorítja a kormány a fővárost

Forrás: Gy. Németh Erzsébet Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés szerdán az idei költségvetését. A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 284 milliárd forintban, kiadásait 408 milliárd forintban állapítja meg.

Az így keletkező 124 milliárd 452 millió 832 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának - 17 milliárd 558 millió 905 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 31 milliárd 299 millió 124 ezer forintból, belföldi értékpapírok 81 milliárd 997 millió 116 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek - 50 millió forint - bevételeiből finanszírozzák.

A Fővárosi Közgyűlés 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

A 600 oldalas tervezetet Karácsony Gergely főpolgármester mutatta be. A városvezető a Népszava tudósítása szerint arról beszélt: ez a költségvetés sokat cipel magával a múlt terheiből. Az előző városvezetés állandó eposzi jelzője volt a költségvetési helyzetre a „feszített”, ám Karácsony szerint elődje, Tarlós István azt elmulasztotta elmondani, ki is feszíti a helyzetet. „Mi megtesszük: Magyarország kormánya teszi ezt” – hangsúlyozta Karácsony.

Már az utóbbi években is a városvezetés fejéhez szorította a pisztolyt a kabinet, a helyzet most annyiban változott, hogy a ravaszra került az ujj is. A kormány mindent bevet, legyen szó az  önkormányzati hatáskörök, bevételek elvonásáról, a megmaradt bevételek megcímkézéséről - véli Karácsony. Az iparűzési adó módosítására vonatkozó kormányzati javaslat 100 milliárdot venne el Budapesttől. A fővárosban megtermelt érték több, mint 97 százalékát elviszi a kormány, Budapest mindösszesen 2,2 százalékáról dönthet. Összehasonlításul Berlint említette, ahol 27 százalék marad a városnál.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy a Lánchíd felújítása még az idén elkezdődhet, a 3-as metró felújítása részeként akadálymentesítik majd az aluljárókat, környezetbarát trolihálózat fejlesztésébe kezdenek még az idén, valamint egy forgalomcsillapító tervek hajtanak majd végre. A források szűkössége miatt látványos nagy beruházások helyett az esélyteremtő város képét kezdik el kialakítani Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint: rezsiutalványt kapnak a rászorulók, a fővárosnál dolgozók bérhátárányából igyekeznek ledolgozni, ingyenes BKV-bérletet kapnak az álláskeresők és plusz juttatást a közfoglalkoztatottak.

A színházakról Karácsony azt mondta: teljesen a főváros finanszírozza majd a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Trafó, a Radnóti és Szabad Tér Színház fenntartását, így azok igazgatóinak kinevezéséhez nem szólhat hozzá a kormány.

A közgyűlés változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre. A változtatási tilalmat azért rendelte el a közgyűlés, hogy a városligeti építési szabályzat korábban kezdeményezett módosítását végre lehessen hajtani, illetve a Városliget „Budapest kiemelt jelentőségű legnagyobb kiterjedésű közparkjaként történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék és városi közpark funkciójának megfelelő szerepét betölthesse”. (MTI)