Karácsony szerint manipulált az a felvétel, amin arról beszél, hogy az MSZP-s Tóth Csaba megfenyegette

Karácsony szerint manipulált az a felvétel, amin arról beszél, hogy az MSZP-s Tóth Csaba megfenyegette

Karácsony Gergely (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt arról beszél egy hangfelvételen, hogy Tóth Csaba MSZP-s politikus többször is megfenyegette, a szocialisták pedig egy civil polgármester megválasztása esetén szétlopnának mindent a XIV. kerületben. A felvételt a 444.hu hozta nyilvánosságra csütörtök délelőtt.

Fenyegetések

„Ne viccelj, nem egyszer, többször. Ezek nagyon súlyos történetek” – válaszolja egy ezzel kapcsolatos kérdésre. „Ha visszamegyek Zuglóba, akkor ott engem elásnak. Az a baj, hogy… Most tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.”

A hangfelvételen Karácsony az ellenzéki esélyekről, a szocialistákkal való viszonyáról és a kerületről is beszél.

Például Horváth Csaba zuglói jelöltségét például ezzel erősíti meg: „A Horváth Csaba nehéz falat, ő egy szikla, ebben a konstrukcióban jobb mint a Tüttő Kata, vagy bárki. (…) Igazából ott a helyi szocikon való kontroll csak egy MSZP-s politikus tudja jelenleg megcsinálni. Ez a helyzet. Ennek az alternatívája, hogy egy egyébként sokkal jobb renoméjú, mondjuk, kirúgott iskolaigazgató, akit a szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. A Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni. Én ebből a szempontból kurva kínosan látom, tehát ez kifelé nyilván nagyon ciki. Ma azt gondolom, hogy akarunk a kerületi megállapodásban előrelépést csinálni, akkor szerintem én még nem játszottam ki a kártyáimat. Csak azt kellene látnom, hogy van-e olyan konstrukció, ami ténylegesen működik. Ez nem úgy van, hogy az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy helyretegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni.”

Karácsony Gergely a belvárosi

szocialista jelöltről is beszélt:

„A Tüttő Katát én is benéztem, nem tudtam, hogy a Leisztingernek van ezek az ügye az V. kerületben. A Tüttő egyébként a XII. kerületben is indulhatott volna, ha tudom ezeket, csak én is későn tudtam meg. Nem akarok álnaiv lenni, hogy akkor a Leisztingernek az élettársa, a volt felesége, vagy a mostani, ezt nyilván nem tudom, nyilván nem egy erős ajánlólevél.”

Karácsony: manipulált felvétel

A 444.hu megkereste a politikust,

aki írásban válaszolt a lap kérdéseire.

„Megkaptam a választ a

vitakihívásra. Nyílt szembenézés helyett titkosszolgálati módszerek,

lehallgatott és összevágott hangfelvétel, alighanem az én hangommal” – reagált arra

a kérdésre, hogy ő hallható-e a felvételen.

Mivel Karácsony azt kérte a

portáltól, hogy a kérdéseket és a válaszokat változtatás nélkül közöljék, mi is

megtesszük:

444: Ki kérdez a felvételen és milyen körülmények közt?

K. G.: Gyerekzsivajt hallok a háttérben, ennek alapján is biztos, hogy ez egy magánbeszélgetés, valószínűleg hónapokkal korábban zajlott, hogy kivel, azt az eltorzított hang miatt magam sem tudom beazonosítani. Legfeljebb a módszert: ez a Fideszé, a Rogán-Habony tengely lejárató akcióira hajaz.

444: Ki által kerülhetett nyilvánosságra a felvétel?

K. G.: Azt tudom, kinek áll érdekében. A Fidesznek és Tarlósnak. Már megéltünk néhány mélységet a Fidesz kampányában, de tudjuk, mindig van lejjebb.

444: Azt mondja: „egy csomó minden rám van bízva, program, tehát ezekkel ők nem foglalkoznak, vagy legalábbis ott, én soha nem egyeztettem senkivel, amik hatalmi kérdéseken túl vannak, ott azt csinálok, amit akarok. Ezekben persze nem. Én úgy működök, hogy viszonylag ritkán csapok az asztalra, és ezt be akarom osztani. Nem egy autoriter ember vagyok, és eddig egyszer volt olyan, hogy azt mondtam, hogy ez így lesz, és akkor az úgy lett.”  Kik ők? Az MSZP?

K. G.: Az ellenzéki összefogásról beszélek, ami sok vitával jött létre, természetesen, de ma jól működik és erős szövetség. És valószínűleg azt hozom szóba, hogy a budapesti változást megalapozó szakmai programot én és szakmai csapatom alkotta meg, ehhez csatlakozott az előválasztáson még rivális Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor, és ehhez szereztünk teljes körű politikai támogatást. Épp a múlt héten mutattuk be. Alighanem erről van szó.

444: Hogyan látja fenntarthatónak az együttműködést az MSZP-vel annak tükrében, hogy a zuglói szervezet – akivel az elmúlt ciklusban együttműködött. Ön szerint szét fogja lopni a kerületet, és ahol egy erős ember sorozatosan fenyegette a családját?

K. G.: Többször beszéltem arról, hogy polgármesterként kaptam fenyegetéseket, de nem politikai szereplőktől. Most sem beszélek másról. Nem hátráltam akkor sem, most sem fognak tudni erre rávenni. Mert ebből is látszik, hogy nálam zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Megküzdöttem ezért Zuglóban is. El is ismeri a zuglói Fidesz és Tarlós embere egy interjúban, hogy szerintük azért vagyok alkalmatlan, mert nem tudok lopni. Hát, nem is. Sőt, az egész Városházát teszem alkalmatlanná a lopásra. Ez fájhat nekik, de akkor is. Ebben az MSZP és minden szövetséges párt támogat, tehát ez csak erősíti a szövetségünket

444: Az egyik későbbi blokkban azt mondja: „az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó akkor Gergő, akkor menj.” Kikről van itt szó?

K. G.: Arról van szó, hogy én nem a pozícióért, hanem ügyekért, elvekért vállaltam a jelöltséget. És világossá tettem, ha ezt nem fogadják el, akkor csak a tisztség nem érdekel. Egyszer kellett asztalra csapnom, amikor gyakorlatilag minden párttal vitában álltan Baranyi Krisztina 9. kerületi jelöltségével kapcsolatban. De ma ő a kerület közös ellenzéki jelöltje.

444: Arról is szó esik, hogy ha visszamegy Zuglóba, elássák. Kire céloz itt?

K. G.: Politikai értelemben használtam, hiszen egy kerületi polgármester a harcai nagy részét nem tudja a nyilvánosság előtt megvívni, mert radar alatt van. Többet tudok tenni az elveimért, hitemért Budapest élén.

Gulyás: Karácsony alkalmatlansága bizonyított

A téma már a délelőtti kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy a tájékoztatóra tartva a kocsiban hívták fel a figyelmét az „értékes” cikkre. Szerinte ha valaki tájékozódni akar azzal kapcsolatban, hogy milyen viszonyok vannak a balliberális oldalon, akkor elég ezt a beszámolót elolvasnia. Maffiaviszonyokra emlékeztető állapotokról beszélt, hiszen rögzítik az egymás közötti beszélgetéseket, ennek a világnak pedig Karácsony Gergely is a része. Gulyás Gergely azt állította, hogy a kormányban, illetve a Fideszben egészen más tónusban beszélnek egymással, attól pedig irtózik, ami az ellenzéki oldalon zajlik. – Kedvem támadt nyilvánosságra hozni néhány fideszes hangfelvételt, mert látszik, hogy milyen különbség van a két oldal politikai kultúrája között – fogalmazott.